Ağustos 2024 Trend Raporu
Instagram yasağının faturası ağır: Görüntülenme sayısı bir haftada yüzde 75 azaldı!
Türkiye’de Instagram’a erişimin engellenmesiyle birlikte dijital reklam pazarı sıkıntılı günler geçiriyor. Gemius AdReal verilerine göre, kapatılmasından önceki hafta reklam iletişimlerinin yüzde 41’ini gerçekleştiren Instagram, kapandıktan sonraki ilk haftada 4 sosyal medya platformu arasında son sıraya geriledi.
Verilere göre Instagram’ı en çok tercih eden grup KOBİ’ler. Kısıtlama, iletişimlerinin yarısına yakınını bu platforma yönlendiren küçük işletmeleri zor durumda bıraktı. Büyük markaların iletişimlerini YouTube ve Facebook gibi diğer platformlara kaydırmasıyla birlikte, Instagram’daki toplam görüntülenme sayısı bir haftada yüzde 75 azalarak 4 milyardan 1 milyara geriledi.
Bu süreçte reklamlar için ortalamanın üzerinde tercih edilen sosyal ağlar ise Facebook ve TikTok oldu. Lokal sitelerin hacminde de kapanmanın yaşandığı haftada yüzde 5 oranında bir artış meydana geldi.
Perakende sektörü de olumsuz etkilendi
Instagram reklamverenleri arasında birinci sırada yer alan perakende sektörü de yasaktan olumsuz etkilendi. Görsel iletişimin ön plana çıktığı turizm ve kişisel bakım gibi sektörlerin de ilerleyen süreçte iletişimlerinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Bir YouTube içerik üreticisi OpenAI’a karşı toplu dava açtı
Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir haberde, Apple Intelligence altyapısının eğitimi için çok sayıda YouTube videosunun izinsiz olarak kullanıldığı aktarılmıştı. Hazırlanan haberde, WWDC24’te tanıtılan Apple Intelligence altyapısının temelindeki büyük dil modellerinin eğitiminde 170 binden fazla videodan yardım alındığı belirtildi. Bu süreçte Marques Brownlee (MKBHD), MrBeast, PewDiePie, Stephen Colbert, John Oliver ve Jimmy Kimmel gibi isimlerin videolarındaki altyazılar, EleutherAI adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından alınmış. Bunun için de sürpriz olmayacağı üzere içerik üreticilerden izin alınmamış.
Nvidia ve Anthropic gibi şirketlerin adının geçtiği tepki çeken konuda bir açıklama yapan Marques Brownlee, “Apple, yapay zeka sistemleri için çeşitli şirketlerden veri temin etmiş. Bu şirketlerden birisi benimki de dahil olmak üzere YouTube videolarından tonlarca veri/transkript toplamış. Apple bu durumdan/sorundan teknik olarak kaçınıyor çünkü altyazıları toplayan o değil. Ancak bu kullanım uzun vadede ciddi bir sorun olacak.” demişti. Bu konuyu şimdi gündeme getiren ise YouTube David Millette oldu. OpenAI’a karşı bir toplu dava açan Millette, OpenAI’ın yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT’ye güç veren modelleri eğitmek için kendisinin ve diğer içerik üreticilerin videolarını gizlice kullandığını iddia etti. Bursor ve Fisher hukuk firması tarafından temsil edilen Millette, OpenAI’ın eğitimde verilerini kullanmış olabileceği tüm YouTube kullanıcıları adına 5 milyon doların üzerinde bir tazminat talep ediyor.
Sosyal medya sansürü, VPN kullanımını uçurdu
Bir ülke daha, sosyal medya sansürü nedeniyle VPN’lere sarıldı. VPN kullananların sayısının, yüzde 3.500 oranında arttığı rapor ediliyor.
Hükümet karşıtı protestoların yaygınlaşmasının ardından, Asya ülkesi Bangladeş'teki internet kullanıcıları, engellenen sosyal medya platformlarına erişmek için giderek daha fazla VPN kullanıyor.
VPN kullanımındaki ilk artış, beş günlük internet kesintisinin ardından yetkililerin sabit hat internet kısıtlamalarını hafifletmeye başladığı 23 Temmuz 2024'te kaydedildi. Mobil bağlantı 28 Temmuz'da yeniden sağlanırken, Facebook, TikTok, WhatsApp ve YouTube gibi platformlara erişim hala engelli durumda. Bu da VPN hizmetlerine olan talebin devam etmesine neden oluyor.
İsviçre merkezli Proton VPN, Bangladeş'te 23 Temmuz'dan itibaren kayıtların %3.500 arttığını bildirdi. Benzer şekilde, Top10VPN internet kesintilerinin ardından VPN indirmelerinde %7.043 artış kaydetti. 25 Temmuz'dan itibaren hafif bir düşüşe rağmen, vpnMentor verileri VPN kullanımının protestolar öncesine göre %2.500'den fazla arttığını gösteriyor.
Bir Proton sözcüsü, VPN'lerin açık ve filtrelenmemiş bir internete erişimi sürdürmedeki rolünü vurguladı. VPN'ler internet bağlantılarını şifreler ve gerçek IP adreslerini gizler, böylece kullanıcıların başka bir ülkedeymiş gibi içeriğe erişmelerini sağlar.
Proton, yalnızca Ocak ayından bu yana 11 ülkede VPN kullanımında artış kaydettiğini söylüyor. Bangladeş örneğine benzer şekilde, bunların çoğu, Haziran sonunda Kenya, Mayıs ayında Yeni Kaledonya ve Şubat ayında Senegal dahil olmak üzere toplumsal huzursuzluklarla bağlantılıydı.
Instagram'dan Myspace'i hatırlatan özellik: Profile şarkı ekleme
Instagram tarafından duyurulan özellik, 2000'li yılların başındaki Myspace'e benzer şekilde kullanıcıların profillerine şarkı eklemelerine olanak tanıyacak.
Bilhassa Y kuşağının bu zamana kadar ciddi bir bağ kurduğu sitelerden biri, hiç şüphesiz Myspace'di. Müzik odaklı profil oluşturabildiğimiz bu sosyal ağ, şimdi ise Instagram’ın yeni hamlesiyle bir kere daha akıllara geldi.
Instagram tarafından duyurulan özellik, 2000'li yılların başındaki Myspace'e benzer şekilde kullanıcıların profillerine şarkı eklemelerine olanak tanıyacak. Instagram tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre, bir kullanıcının profiline eklenen müzik biyografi alanında gösterilecek. Bir şarkı, kullanıcı onu kaldırana veya değiştirene kadar profilde yer alacak. Ancak Myspace'in aksine, şarkılar otomatik olarak çalınmayacak, bir şarkının bulunduğu bir profili görüntüleyen kişiler parçayı çalabilecek veya duraklatabilecek.
Kullanıcılar “profili düzenle” sayfasına giderek bir şarkı ekleyebilecek ve burada Instagram'ın Reels veya gönderiler gibi araçları için de kullanılabilen lisanslı müzik kütüphanesine erişebilecekler. Akabinde buradan, eklemek istedikleri şarkının 30 saniyelik bir bölümünü seçebilecekler.
Instagram bu özelliği tanıtmak için şarkıcı Sabrina Carpenter ile iş birliği yaptı ve hayranları Carpenter'ın yeni şarkısı Taste'in bir kısmını sadece sanatçının profilinde dinleyebildi. Bu yılın başlarında Instagram'ın ana şirketi Meta da bir başka pop yıldızı Taylor Swift ile iş birliği yapmıştı. Swift, nisan ayında yeni albümü The Tortured Poet Society'nin yayınlanmasıyla birlikte bir Threads hesabı oluşturdu. Gönderisini paylaşan ilk grup, profillerinde özelleştirilmiş bir rozet aldı.
Elon Musk, X'e Reklam Vermedikleri İçin Şirketlere Toplu Dava Açtı
X, büyük reklam firmalarına dava açtı. Şirket, reklamverenleri toplu bir şekilde boykot yapmakla suçluyor.
Elon Musk yönetimindeki sosyal medya devi X, geçtiğimiz gün önde gelen reklam firmalarına dava açtı. Nedeni ise bu reklamverenlerin X’e karşı toplu şekilde boykot yapmaları. Dava açılanlar arasında Unilever, Mars, CVS, Orsted de dahil onlarca büyük reklam firması yer alıyor. Teknoloji devi, bu firmaların Dünya Reklamverenler Federasyonu’nun (WFA) bir girişimi aracılığıyla “milyarlarca dolarlık reklam gelirini alıkoymak” ile suçluyor.
"X'i boykot etmek için geleceğimizi tehdit eden bir komplo kurdular"
WFA’nın burada bahsi geçen girişiminin ismi Küresel Sorumlu Medya İttifakı (GARM). Buna katılmak için şirketlerin, kuruluşun güvenlik şartlarına uymayan sosyal platformlarda reklam vermemesi gerekiyor. X de GARM’ın şirketleri güvenlik standartlarına uymaya zorlamak için bir boykot düzenlendiğini belirtmiş ve konu hakkında dava açmış.
X CEO’su Linda Yaccarino da konuya ilişkin bir video paylaştı. Videoda "Kanıtlar ve gerçekler bizim tarafımızda.” diyen yönetici, şu ifadeleri de ekledi: “X’i boykot etmek için geleceğimizi tehdit eden bir komplo kurdular.”
Musk ise ayrı bir paylaşımında reklamverenler tarafından bu nedenden dolayı toplu şekilde boykot edilen tüm firmaları dava açmaya çağırdı ve bu tutumun “organize bir suç” olabileceğini belirtti. X, reklamverenlerin eylemlerinin yasa dışı olarak belirlenmesi hâlinde tazminat almayı amaçlıyor. Davanın nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek. Şirketin istediğini alıp alamayacağı büyük merak konusu.
Instagram'a 20'li Kaydırmalı Gönderi Özelliği Geldi
Instagram'da artık kaydırmalı gönderilerde 20'ye kadar görsel payaşılabilecek.
Instagram’dan bugün yapılan açıklamaya göre kullanıcılar artık carousel adı verilen kaydırmalı paylaşımlarda 20 farklı görsel paylaşabilecekler. Daha önce Instagram, bu türden paylaşımlarda görsel sayısını 10 ile sınırlandırmıştı. Bu özellik ilk olarak 2017 yılında duyurulmuştu.
Instagram bu özelliği zaman içerisinde geliştirmeye devam ederken, zamanla kaydırmalı paylaşımlara şarkı eşleştirme ve birden fazla kullanıcının aynı paylaşıma görsel ekleyebilmesi gibi yenilikler de görmüştük. Özellikle çok sayıda kişinin görsel eklediği durumlarda yeni üst limit oldukça kullanışlı olabilir.
Instagram TikTok’a bir adım daha yaklaştı
Instagram'ın kaydırmalı paylaşımlarda üst limiti arttırmasıyla birlikte TikTok ile arasındaki fark da biraz daha kapanmış oldu. Özellikle genç kullanıcıların sık kullandığı TikTok, kaydırmalı gönderilerde 35'e kadar paylaşıma izin veriyor. Kısa videolar paylaşma uygulaması olarak çıkan TikTok'ta fotoğraflar büyük ilgi görüyor.
Instagram'ın kaydırmalı postlarda limiti arttırması ile birlikte, TikTok'ta gördüğümüz klipler yerine fotoğraf kullanılan, uzun hikâyeleri parça parça anlatan içerikler artık Instagram'da da karşımıza çıkabilir. TikTok'ta popüler olan bu konsept, şimdiye kadar Instagram'da pek de kullanılan veya tercih edilen bir içerik şekli değildi. Bu durum da değişikliğe uğrayabilir.
Yeni özellik bugünden itibaren dünya çapında kullanılmaya başlandı.
TikTok, Messenger benzeri grup sohbetleri ve çıkartmalar alıyor
TikTok, kullanıcı deneyimini zenginleştirmek adına platformuna yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Pazartesi günü duyurulan güncellemeyle birlikte TikTok kullanıcıları artık grup sohbetleri oluşturabilecek ve direkt mesajlarda çıkartmalar kullanabilecek.
TikTok, grup sohbetleri ve DM çıkartmaları özelliğini duyurdu
TikTok, özellikle eğlenceli videoların paylaşılması ve arkadaşlar arasında hızlı iletişimin sağlanması için önemli bir platform olarak biliniyor. Ancak yeni güncellemeyle birlikte, bu iletişim daha da ileriye taşınıyor. TikTok, kullanıcılarına artık grup sohbetleri oluşturma imkanı sunuyor. Grup sohbetlerinde aynı anda 32 kişiye kadar katılım sağlanabilecek. Güvenlik amacıyla, 13-15 yaş arası gençler bu özelliği kullanamayacak.
TikTok, bu yeni özelliği tanıtırken, grup sohbetlerinin arkadaşlar, aileler ve topluluklar arasında gerçek zamanlı etkileşimleri teşvik ettiğini belirtiyor. Kullanıcılar, paylaşılan videoları izlerken yorum yapabilir, tepkilerini gösterebilir ve sohbet edebilir. Ayrıca, kullanıcılar sohbet içinde diğer kullanıcıları sessize alma, engelleme ve gerektiğinde mesajları veya sohbetin tamamını raporlama seçeneklerine de sahip olacak.Bu büyük güncellemeyle birlikte, TikTok direkt mesajlar için yeni bir özelliği daha devreye soktu: çıkartmalar. Artık kullanıcılar, TikTok Çıkartma Platformu aracılığıyla kendi özel çıkartmalarını oluşturabilir ve bunları sohbetlerde kullanabilir. Bu özellik, TikTok topluluğunun yaratıcı ve eğlenceli bir şekilde iletişim kurmasını sağlıyor.
TikTok, geçtiğimiz haftalarda bir diğer yeni özelliği olan “Sound Search”u de tanıtmıştı. Bu özellik, kullanıcıların bir şarkıyı mırıldanarak, söyleyerek veya sadece çalarak bulmalarını sağlıyor. Ancak, Sound Search şu an için yalnızca sınırlı bir kullanıcı grubuna sunulmuş durumda ve hangi bölgelerde kullanılabilir olduğu henüz açıklanmadı.
Eski Twitter Başkanından X'e 20 Milyon Dolarlık Dava
2015-2020 yılları arasında şu anki ismi X olan Twitter'da başkanlık yapan Omid Kordestani, şirkete dava açtı. Eski yönetici, şirketi hakkı olan 20 milyon dolar ödemeyi yapmamakla suçluyor.
Elon Musk yönetimindeki X, Twitter olduğu zamanlardan kalma bir durumdan dolayı çok büyük bir davayla karşı karşıya kaldı. 2015 yılından 2020’ye kadar başkanlık yapan Omid Kordestani, alamadığı parası nedeniyle şirkete dava açtı.
Kordestani, 2022’de Elon Musk başa geçtiği zaman da yönetim kurulunda yer alıyordu. Eski yöneticinin davası 20 milyon dolar değerinde. X’i bu parayı ödememekle suçluyor.
Eski yönetici, hakkı olan 20 milyon dolar değerindeki hisse ödemesini alamamış
Kordestani, X’e (o zamanlar Twitter) Google’daki yüksek maaşlı işini bırakıp gelmişti. İşe girerkenki maaşı ise yıllık 50 bin dolardı. Ancak buna ek olarak hisse opsiyonu da anlaşmasına dahil edildi. Yani maaşına ek olarak performans odaklı hisse ödemesi alacaktı. Bunun değeri de 20 milyon 112 bin dolar civarıydı.
Musk başa geçtiğinde bu miktarın ona ödenmesi gerekiyordu. Ancak dava dosyasına göre şirket Kordestani’nin hakkı olan bu ödemeyi yapmadı. Teknoloji devinin, eski yöneticinin 7 yıllık hizmetlerinden kazandığı hakkını yediği ifade edildi. Üstelik ortada bir anlaşma olmasına rağmen ödemenin yapılmadığı aktarıldı.
Elon Musk, şirketin başına geçtiğinden beri ilk kez bu tarz bir durum görmüyoruz. Daha önce birçok eski çalışan, kovulduktan veya ayrıldıktan sonra haklarını alamadıklarını ifade etmişlerdi. Eski CEO’su da dahil birçok yöneticinin mart ayında ödemelerini alamadıkları için 128 milyon dolarlık bir dava açtığını görmüştük. Şimdi de Kordestani bunlar arasına katıldı. Davaların nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek.
Instagram’dan yeni güncelleme: Görsel hikaye anlatımı güçleniyor!
Popüler sosyal medya uygulaması Instagram kullanıcı deneyimini geliştirmek ve görsel hikaye anlatımını daha çok desteklemek adına yeni bir güncelleme yayınladı. Yeni güncelleme ile bir gönderi içerisinde paylaşılabilen kare sayısı 10’dan 20’ye yükseldi.
Bu yeni güncellemeyi, sosyal medyada görsel hikaye anlatımının yükselişiyle doğrudan ilişkilendirmek mümkün. Bir seyahat blogger’ı günlük macerasını paylaşmak istediğinde, bir gurme yemek deneyimini adım adım göstermek istediğinde ya da bir sanatçı portföyünü sergilemek istediğinde; genişletilmiş limitler çok daha yardımcı olacak.
WhatsApp Android Beta Artık 10 Farklı Meta AI Ses Seçeneği Sunuyor
En son sunulan WhatsApp Android beta v2.24.17.16 güncellemesi ile artık kullanıcıların 10 farklı Meta AI ses seçeneği arasından tercih yapılması test ediliyor. Böylece kullanıcılar, WhatsApp’ta Meta Al için seçtikleri ses ile iletişim kurabilecek.
Meta AI ses modu özelliğiyle kullanıcılar Meta AI’ya sesli mesajlar gönderebilecek. Bu sayede komut yazma ihtiyacı da ortadan kalkacak. WABetaInfo’nun tespit ettiği zellik henüz kararlı sürüme sunulmadı ancak yayına girdiğinde, normal konuşmalara benzer şekilde metin alanının yanında bir sesli mesaj düğmesi olacak.
Seçilebilecek 10 seçenekle kullanıcılar, tarzlarına veya tercihlerine uygun sesi arayabilecek ve Meta AI ile etkileşimleri daha doğal veya eğlenceli hale gelebilecek.
Ayrıca 10 farklı sesin farklı aksanlara ve konuşma kalıplarına hitap etmesini bekleniyor. İşitme güçlüğü çeken kullanıcıların belirli sesleri daha kolay anlayabilmesi nedeniyle erişebilirlik anlamında da kazanım elde edilmiş olacak.
Instagram'dan 'Throwback Feed' Testi! Geçmiş İçerikler Geri mi Geliyor?
Instagram'ın yeni 'Throwback Feed' özelliği, eski paylaşımlarınızı kronolojik olarak geri getirebilir. Henüz belirsiz olan bu test ile ilgili gelişmeler bekleniyor.
Geçmişteki anıları veya eski gönderileri tekrar paylaşmayı sağlayan "Throwback Feed" özelliği Instagram’da test ediliyor! Yeni uygulanan bu test hamlesi, Instagram’ın geçmiş anıları canlandırarak kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçladığı bir adım olarak değerlendiriliyor.
Instagram'ın yeni test ettiği 'Throwback Feed' özelliği, kullanıcıların geçmişte paylaştıkları tüm içeriklere kronolojik olarak erişim sağlamalarına olanak tanıyacak gibi görünüyor.
Eski paylaşımlar yeniden göz önünde mi olacak?
Throwback Feed, genellikle kullanıcıların geçmişte paylaştıkları içeriklere geri dönmelerini ve bunları yeniden paylaşmalarını sağlar. Bu tür bir özellik, sosyal medya platformlarının kullanıcıların eski içeriklere erişimini artırarak geçmiş paylaşımları yeniden görünür hale getirmeyi amaçladığı bir trendin parçasıdır. Sosyal medya platformları, bu özelliklerle kullanıcıların geçmiş anılarına daha kolay ulaşmalarını sağlamayı hedefliyor. Instagram da bu hedef doğrultusunda adımlar atan platformlardan biri olacak gibi görünüyor.
Bu yeni özelliğin, kullanıcıların kendi geçmiş içeriklerinin yanı sıra, diğer kullanıcıların kronolojik olarak paylaştığı hikayeleri ve gönderileri görmelerine olanak tanıyabileceği düşünülüyor. Instagram'ın "Throwback Feed" özelliğinin test sonuçları ve bu özelliğin ne zaman kullanıma sunulacağına dair detaylar ise ilerleyen günlerde açıklanacak.
Elon Musk’a sert uyarı: X kapatılabilir!
Avrupa Birliği Komisyonu uzun zamandır beklenen Donald Trump röportajı öncesinde Elon Musk’ı sert bir şekilde uyardı. Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal edebilecek paylaşımların yayınlanmaması konusunda uyarılan Elon Musk, eğer kısıtlamalara uymazsa sosyal medya platformu X’in kapatılmasına yol açabilir.
Elon Musk ve Trump arasında geçmesi planlanan röportaj öncesinde sosyal medya platformu X’in sahibi Musk, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan sert bir uyarı aldı. Bir süredir yanlı paylaşımları ile ülke siyasetinde büyük bir yer edinen Musk, AB Komisyonu’nun odağına takıldı. Röportaj sonrasında oluşabilecek bazı algıları engellemek isteyen Avrupa Birliği, Musk’a bir mektup gönderdi.
AB Komisyon üyesi Thierry Breton tarafından yazılan mektupta 300 milyondan fazla kullanıcısı olan X’in Dijital Hizmetler Yasası’na uyma yükümlülüğü olduğu hatırlatıldı. Elon Musk’a röportaj sonrasında oluşabilecek zararlı içeriklerin yayılmasını kontrol altında tutma yükümlülüğünün elinde olduğunu hatırlatan Brenton, derhal gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti ve şu sözleri söyledi:
“Size, Birleşik Krallık’taki son olaylar ve platformunuz X’te bir ABD başkan adayı ile aranızda gerçekleşecek ve AB’deki kullanıcıların da erişimine açık olacak canlı sohbetin yayınlanmasıyla ilgili olarak yazıyorum… Dünya genelindeki büyük siyasi veya toplumsal olaylarla bağlantılı olarak şiddeti, nefreti ve ırkçılığı kışkırtabilecek içeriklerin yayılmasıyla ilişkili AB’deki potansiyel riskleri izliyoruz. Bu tür içeriklere seçim bağlamındaki tartışmalar ve röportajlar da dahildir… Bu nedenle sistemlerinizin etkinliğini derhal sağlamanızı ve alınan önlemleri ekibime bildirmenizi rica ediyorum.”
Avrupa Birliği Komisyon üyesi Thierry BretonTam bir sayfa uzunluğundaki mektubun bir kısmını sizlerle paylaşmış olsak da, Elon Musk için durum çok ciddi. Eğer Elon Musk uyarıları dinlemez ve X’te Avrupa Birliği yasalarını ihlal eden paylaşımlar olursa sosyal medya platformu X erişim engeli ile karşı karşıya kalabilir.
Instagram, profil sayfaları için devrim gibi bir yeniliği test ediyor
Adam Mossari, yayınladığı bir Instagram hikayesinde, uygulamanın kullanıcıların profilleri için dikey bir ızgara test ettiğini açıkladı. Orijinal kare ızgaralar, uygulamanın kullanıcıların yalnızca kare fotoğraflar yüklemesine izin verdiği günlerde tasarlanmıştı. Ancak o günler çoktan tarih oldu. Instagram'da yüklemelerinin büyük çoğunluğu, özellikle 4 x 3 resimler ve 9 x 16 videolar olmak üzere dikey olarak yapılıyor. Bu yüklemelerin kare olarak kırpılması ise çok acımasız sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Instagram'ın video sekmesine tıkladığınızda zaten dikdörtgen bir ızgara görüyoruz. Bu nedenle deneysel profil sayfası çok da yabancı bir tasarım değil. Profil sayfasında da artık ızgaralar kare değil dikdörtgen olacak gibi görünüyor. Instagram sözcüsü testin yalnızca az sayıda kullanıcıya sunulduğunu ve Instagram ekibinin geri bildirimleri dinledikten sonra farklı geliştirmeler yapabileceklerini hatırlattı.
Influencer'ların şekilli sayfaları "patlıyor"
Ancak her kullanıcı bu yeni dikdörtgen görüntüden hoşnut değil. Pek çok kullanıcının profil sayfasında zar zor oluşturduğu "şekilli" görüntüler yeni formatla beraber bozulacak. Dolayısıyla, Instagram forumlarında formatı bozmamaları için yalvaran kullanıcılar bile var. Ama Zuckerberg bunları pek dinleyecek gibi görünmüyor.
Telegram'ın CEO'sunu Fransa'da neden tutukladılar?
Özgür düşünce ve serbest rekabet için kendini paralayan Fransızlar, kendilerinden daha özgür ve daha güçlü bir rakip çıkınca, tutuklayarak hesap sormayı tercih etmiş olabilir mi?
Telegram CEO'su Pavel Durov'un Cumartesi günü Paris yakınlarındaki bir havaalanında tutuklanmasının yankıları sürüyor. Fransızlar, bu tutuklamaya sebep olarak, uygulamanın denetime yönelik gevşek yaklaşımı ve suç faaliyetlerini engellemedeki başarısızlığına ilişkin bir ön soruşturmayı gösteriyor.
Telegram'ın ayrıca polisle işbirliği yapmamakla suçlandığı bildiriliyor. Pazar günü öğleden sonra Telegram, resmi haber kanalında ve X'te bir açıklama yayınlayarak CEO Durov'un “saklayacak hiçbir şeyi olmadığını” ve “bir platformun veya sahibinin bu platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmenin saçma olduğunu” söyledi.
Telegramın açıklaması şöyle: “Telegram, Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına uymaktadır - moderasyonu endüstri standartları dahilindedir ve sürekli gelişmektedir."
Reuters'in haberine göre Durov, Le Bourget havaalanına özel bir jetle geldikten sonra gözaltına alındı. BBC'ye göre, mevcut soruşturmanın endişeleri arasında uygulamanın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk cinsel istismarı materyalleri ve dolandırıcılık faaliyetlerini engelleyememesi yer alıyor.
Sosyal medyada usulsüz reklam yapanlara ağır ceza!
Ticaret Bakanlığı sosyal medya üzerindeki ticareti sıkı bir şekilde takip ediyor. Kuruma bağlı olarak faaliyet gösteren Reklam Kurulu, sosyal medya ünlülerine yönelik denetlemelerini arttırdı. TRT Haber’de yer alan habere göre usulsüz bir şekilde reklam veren hesaplara ciddi bir ceza kesildi.
Reklam Kurulu, 6 milyon 388 bin 802 lira para cezası kesti
Ticaret Bakanlığı tarafından Reklam Özdenetim Kurulu görevlendirilmiş ve Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi Mart 2022’den beri çalışmalarını sürdürüyor. “İnfluencer” olarak ifade edilen sosyal medyada ünlü hesapların reklam anlaşmalarını inceleyen kurul, bilançoyu açıkladı.
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, iki yıllık süreçte toplamda 6 milyon 388 bin 802 lira para cezası uyguladığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl 5, bu yılın şimdiye kadarki bölümünde ise 11 sosyal medya fenomeni bu cezalara maruz kaldı.
İnfluencerlar, yaptıkları paylaşımda açık ve anlaşılır bir biçimde reklam olduğunu belirtmek zorunda. Uygulanan cezalar, mevzuattaki şartları sağlamayan hesaplara yönelik oldu. Yapılan açıklamaya göre kurul tarafından yapılan uygulama meyvesini veriyor. Bu tür paylaşımların oranı yüzde 57’den yüzde 11’e düştü.
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında 39 durdurma cezası, 11 durdurma ve idari para cezası uyguladı. Durdurma cezası, mevzuata aykırı gerçekleştirilen reklamların düzeltilmesi veya kaldırılma talebi içeriyor.
Mevzuata aykırı paylaşımın haksızlık içeriği, tekrarı, takipçi sayısına bağlı etki alanının büyüklüğü ve influencerların paylaşımdan elde ettiği menfaat ve ekonomik durumu gibi unsurlar dikkate alınarak ceza işlemi uygulandı.