Ekim 2024 Trend Raporu

Instagram’ın yeni özelliği dijital kartvizit 

Profil kartı özelliği, profile dair detayların hızlı ve kolaylıkla paylaşılmasını sağlayacak.

Meta bünyesindeki sosyal medya platformu Instagram, profil kartı adlı yeni özelliğini kullanıma sunuyor.

Kullanıcıların Instagram hesaplarını başkalarıyla paylaşmalarını kolaylaştırmak adına sunulan profil kartı bir dijital kartviziti andırıyor. İki taraflı dijital kartın bir yüzünde biyografi, profil resmi, profildeki bağlantı ya da müzik gibi bilgiler yer alırken diğer yüzünde profile bağlantı veren bir karekod bulunuyor. Profil kartının arka planı da seçilen bir resimle kişiselleştirilebiliyor.

Instagram, arkadaş edinmenin ve yeni insanlarla tanışmanın daha kolay bir yolu olarak gördüğü yeni özelliğinin, Instagram profillerini bir nevi özgeçmiş olarak kullanan Z Kuşağı’na yanıt olarak hayata geçirildiğini belirtiyor. Z Kuşağı’nın yarısından fazlasının influencer olmak istediğini ortaya koyan bir anket çalışmasına dikkat çeken platform, kullanıcıların profil kartlarını potansiyel işbirlikleri için markalarla hızlı ve kolaylıkla paylaşabileceklerini söylüyor.

Kısa Videolarda Süre Uzatıldı: YouTube, Shorts Videolarını Daha Uzun Hale Getiriyor!

YouTube, kısa video platformu Shorts için önemli güncellemelerle karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların en çok talep ettiği özelliklerden biri olan video uzunluğu, artık üç dakikaya kadar uzatılıyor. Yeni Shorts süresi 15 Ekim'den itibaren geçerli olacak.

TikTok’un uzun video seçenekleriyle rekabet edebilmek adına yapılan bu güncelleme, YouTube’un kısa video formatını daha dikkat çekici hale getirme çabasının bir parçası olarak görülüyor. 

Aynı zamanda içerik üreticileri, YouTube'un duyurduğu yeni şablon özelliği sayesinde videolarını trend seslerle daha hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilecekler. Şablon özelliği ise TikTok’taki benzer işlevlerle paralellik gösteriyor diyebiliriz. Kullanıcıların mevcut içeriklerden ilham alarak kendi videolarını daha hızlı oluşturmalarına olanak tanıyacak.

YouTube'un bu adımları, platformu daha cazip hale getirmek için attığı önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. YouTube, bazı kullanıcıların daha uzun formatlı içeriklere ilgi duyduğunu da göz önünde bulundurdu. Kullanıcılar, "Daha az Shorts göster" seçeneği sayesinde ana sayfalarında daha az kısa video ile karşılaşacak. Böylece YouTube, içerik çeşitliliğini artırarak beklentilere daha iyi karşılık verebilecek.

instagram

Discord'a erişim engeli getirildi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinde yer alan bilgiye göre topluluk platformu Discord'a erişim engeli getirildi. Bu yıl içinde Twitch, Wattpad, Instagram ve Roblox’a gelen erişim engellerinin getirildiğini hatırlatalım. Ekşi Sözlük kullanıcıları Discord'a erişim engeli başlatılması için başlık açarken, sosyal ağ kullanıcıları gelen erişim engelini kadınlara şiddet odaklı paylaşımlar yapan ve İncel ismi verilen topluluklarla, aynı zamanda çeşitli taciz ve dolandırıcılık faaliyetleriyle ilişkilendirdi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Discord'da 5651 sayılı "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi" hakkında kanunun 8/1 maddesinde yer alan "çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik" suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunduğunu belirtti.

BTK'nin sitesinde konuyla ilgili paylaşılan bilgiler ise şu şekilde: 

discord.com, 09/10/2024 tarihli ve 2024/12907 D. İş sayılı Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir.

2015 yılında kurulan Discord, kullanıcıların anlık mesajlaşma, görüntülü görüşme ve ses desteği özellikleriyle topluluk oluşturmasına imkan tanıyor. Geçen yıl paylaşılan bilgilere göre 560 milyon kayıtlı kullanıcısı olan Discord 2023 yılında 85 milyon kullanıcı kazanmayı başarmıştı. Discord'un 2023 yılında 21 milyon aktif sunucusu bulunmaktaydı. 

meta

14 Eyalet Dava Açtı: TikTok Gençlerin Ruh Sağlığına Zarar Verdiği İddiaları ile Karşı Karşıya!

TikTok, 14 eyaletin başsavcıları tarafından çocukların ruh sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle dava ediliyor.


TikTok çocuklar için güvenli olmadığı iddiasıyla suçlanıyor. 14 eyaletin başsavcısı tarafından dava açıldı. Eyaletlerin başsavcıları, TikTok'un platformun güvenliği konusunda kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini öne sürüyor.

Dava sürecinin liderliğini üstlenen New York Başsavcısı Letitia James ve Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta, TikTok'un çocukların ruh sağlığını tehdit eden içeriklere ve bağımlılık yaratan özelliklere yer verdiğini savunuyor.

Davalarda, TikTok'un gençlere zarar veren içerikler sunarak ve bu içeriklerin erişimini kolaylaştırarak yasaları ihlal ettiği iddiaları öne çıkıyor. Başsavcılar, TikTok’un otomatik video oynatma, canlı içerikler ve yalnızca geçici olarak sunulan hikayeler gibi bağımlılık yaratan özellikler kullanarak gençleri platformda daha uzun süre tuttuğunu ifade ediyor. Ayrıca, TikTok'ta viral hale gelen bazı tehlikeli meydan okumalara da dikkat çekilerek, bu tür içeriklerin bazı gençlerin ölümleriyle ilişkilendirildiği vurgulanıyor.

TikTok’un, çocukların verilerini toplama yöntemleri ve güvenlik standartları konusunda da ciddi ihlaller yaptığı belirtiliyor. TikTok’un, kullanıcılarını güzellik filtrelerinin tehlikeleri konusunda uyarmadığı ve çocukları hedef alan içerikler sunduğu ifade ediliyor. New York’taki dava, TikTok'un ekran süresi sınırını gizleyerek yasaları ihlal ettiğini öne sürüyor.

TikTok'un bir sözcüsü, “Bu iddialarla güçlü bir şekilde karşı çıkıyoruz ve çoğunun yanıltıcı olduğunu düşünüyoruz,” açıklamasını yaptı. TikTok'un geleceği, başsavcılarla yürütülen iş birliğine ve bu yasal süreçlerin sonuçlarına bağlı olarak şekillenecek.

X üzerindeki para kazanma sistemi güncelleniyor.

İçerik üreticilerin X üzerinden para kazanması için devreye alınan gelir paylaşımı programında önemli bir değişiklik yapıldı. Artık yanıtlardaki reklamlar ödemede rol oynamayacak. Yeni dönemde Premium kullanıcıların içeriğinizle ne kadar etkileşimde bulunduğuna bakılarak ödeme yapılacak. Bu bağlamda Premium’a abone olan takipçiler, takip ettikleri kişinin içerikleriyle etkileşime geçtiklerinde onu doğrudan desteklemiş olacak. Genel olarak ne kadar çok Premium abone ve abone etkileşimi olursa, içerik üreticiler o kadar çok gelir elde edecek. Bu konuda şirket tarafından yapılan açıklamada şunlar aktarıldı: “Algoritmalarımız yanıtlar, beğeniler, yer imleri ve içeriğinizi görüntüleme süresi gibi etkileşimleri analiz ederek izleyici etkileşimini değerlendirir. Bu faktörler doğrudan ödemenize katkıda bulunur. Yalnızca Premium kullanıcılardan gelen gerçek etkileşimler kazancınıza dahil edilir.” Yeni dönemde gelir paylaşımı programına dahil olmak isteyenler en az 500 Premium takipçiye sahip olması gerekiyor.

X bundan önce şirketin sahibi olan Elon Musk’ın X üzerindeki kalın yazı tipinin aşırı kullanımından rahatsız olmasıyla gündeme gelmişti. Musk bu konuda X hesabından şu açıklamayı yapmıştı“Kalın yazı tipinin X üzerindeki aşırı kullanımı nedeniyle bu yapıyı ana zaman çizelgesindeki görünümden kaldıracağız. Kalın yazılmış herhangi bir şeyi görmek için gönderi ayrıntılarına tıklamanız gerekecek. Aynı şey italik yazılar ve diğer biçimlendirmeler için de geçerli olacak. Çünkü bu yapıları daha fazla öne çıkmak için kötüye kullanılıyorlar. Gözlerim kanadı!”

Bundan önce platformla alakalı olarak maddi bir detay gündeme gelmişti. Yapılan son hesaplamalara göre Twitter ismi kullanılırken Elon Musk tarafından 44 milyar dolara alınan X platformunun değeri şu anda 9,4 milyar dolar seviyesinde yer alıyor. 9,4 milyar dolarlık değer, Musk’ın Twitter’ı satın almasına yardımcı olan varlık yöneticisi Fidelity’in yeni tahmini üzerinden gündeme gelmiş durumda. Fidelity, X’e yaptığı 19,66 milyon dolarlık ilk yatırıma şu anda sadece 4,18 milyon dolar değer biçiyor, buradan hesapla bulunan 9,4 milyar dolarlık değer 44 milyar dolara kıyasla devasa bir düşüşü gözler önüne seriyor.

Dikkat: X, artık verilerinizi size sormadan kullanacak!

Dünyaca ünlü sosyal medya platformları, yeni dönemde yapay zeka modellerini eğitmek için agresif bir politika izlemeye devam edecek gibi görünüyor: Geçtiğimiz günlerde kullanıcı verilerini yapay zeka için kullanacağı ortaya çıkan Meta’nın ardından, şimdi de X (Twitter) hizmet şartlarında değişikliğe giderek verilerinizi kullanacağını resmen açıkladı.

X, verilerinizi Grok’u eğitmek için kullanacak!

Sosyal medya devi X’in (Twitter) yapay zeka modellerini eğitmek için kullanıcı verilerini kullanma kararı, dijital içerik üreticileri arasında endişe yaratmaya başladı. Platformun 15 Kasım’da yürürlüğe girecek yeni hizmet şartları, kullanıcıların paylaştığı her türlü içeriğin yapay zeka eğitiminde kullanılabileceğini açıkça belirtiyor.

Günümüzde özellikle sanatçılar ve içerik üreticileri, eserlerinin potansiyel olarak kendilerini işsiz bırakabilecek yapay zeka sistemlerini eğitmek için kullanılacak olmasından rahatsızlık duyuyor. X kullanıcılarının bir kısmı, kişisel fotoğraflarını ve özel paylaşımlarını silmeye başladığını resmen duyurdu.

X’in yapay zeka modeli Grok ile ilgili tartışmalar hızla devam ederken, platformun yeni veri politikası daha da karışık bir hal almaya başladı. Daha önce kullanıcılar, ayarlar bölümünden Grok için veri paylaşımını devre dışı bırakabiliyordu. Ancak yeni şartlarla birlikte, bu özelliği kapatmak o kadar da kolay olmayacak gibi…

Gizlilik uzmanları, özel hesapların durumu konusunda da endişeli. Eski politikada özel hesapların içeriklerinin Grok eğitiminde kullanılmayacağı belirtilirken, yeni şartlarda böyle bir ayrım bulunmuyor. Bununla birlikte, şirketlerin yasal şartlarının genellikle uygulama seçeneklerinden daha geniş haklar tanıdığını söylememiz lazım.

Meta’nın benzer bir adım atmasının ardından gelen bu değişiklik, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka yarışında kullanıcı verilerini nasıl kullanacağı konusundaki tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor.

Avrupa Birliği, LinkedIn'e 310 milyon euro ceza kesti

LinkedIn, Avrupa'da hedefli reklamcılıkla ilgili gizlilik ihlalleri nedeniyle 310 milyon euro ceza aldı. İrlanda Veri Koruma Komisyonu, LinkedIn'in GDPR kurallarını ihlal ettiğini belirtti. Dünyanın farklı yerlerindeki profesyonellerin bağlantı kurmasını sağlayan LinkedIn, Avrupa'da hedefli reklamcılık ile ilgili gizlilik ihlalleri nedeniyle 310 milyon euro ceza aldı. Ireland’s Data Protection Commission yani İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), LinkedIn’in veri işleme süreçlerinin The European Data Protection Regulation yani Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kurallarını ihlal ettiğini açıkladı.

DPC, LinkedIn’in kullanıcıların verilerini işlemek için kullandığı yasal gerekçelerin geçersiz olduğunu belirledi. Şirket, kullanıcılarından izin alma, meşru çıkarlar ve sözleşme gereklilikleri gibi temellere dayanarak verilerini işlemeye çalışmıştı. Ancak DPC, bu gerekçelerin yetersiz olduğunu vurguladı. Ayrıca LinkedIn’in kullanıcılarını verilerin nasıl kullanıldığı konusunda yeterince bilgilendirmediği de ifade edildi.

DPC'den Graham Doyle, "Kişisel verilerin uygun bir yasal temel olmadan işlenmesi, veri sahiplerinin temel haklarını ihlal eder" diyerek LinkedIn’in şimdiye kadar aldığı cezalardan en büyüğünün bu olduğuna da dikkat çekti.LinkedIn aleyhine yapılan bu şikayet, 2018 yılında Fransa’daki dijital haklar kuruluşu La Quadrature Du Net tarafından gündeme getirilmişti. Şirket, bu durumla ilgili açıklama yaparak cezanın miktarının Microsoft’un daha önce yatırımcılara bildirdiği miktardan daha az olduğunu belirtti.

Bu ceza, yukarıda da belirtildiği gibi LinkedIn'in Avrupa'da veri koruma yasalarını ihlal etmesi nedeniyle aldığı en büyük yaptırım olma özelliğini taşıyor. Ayrıca GDPR kapsamındaki büyük teknoloji şirketlerine yönelik artan denetim ve ceza uygulamalarının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Instagram, Gençleri Cinsel Şantaja Karşı Korumak İçin Yeni Güvenlik Özellikleri Ekleyeceğini Açıkladı

Son dönemde giderek artan cinsel şantaj vakalarının akabinde Instagram'a yeni güvenlik özellikleri ekleniyor.

Instagram, çocukları ve gençleri cinsel şantaj gibi durumlardan korumak için yeni güvenlik araçları ekleyerek platformdaki güvenliği artırmayı hedefliyor.

Şirketin duyurduğu en son güvenlik önlemleri arasında Instagram üzerinden mesaj yoluyla gönderilen geçici fotoğraf ve videoların ekran görüntüsü alınmasını ve ekran kaydı yapılmasını engelleyen bir özellik yer alıyor. Bu hamle ile son dönemde giderek yaygınlaşan cinsel şantaj gibi durumların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Instagram ayrıca çocuklar ve gençler için sextortion adı verilen, kişinin cinsel içeriklerini kullanarak istediklerini yaptırma amacı güttüğü durumları tespit etmeyi ve bu duruma maruz kalanların nasıl davranması gerektiğini anlatan bir bilgilendirme kampanyasını da uygulama içinde kullanıma sunacak.

Instagram buna ek olarak bu tarz eylemlerde bulunan hesapların belirlenmesi durumunda bu hesapların başkalarının takipçilerini veya takip listelerini görmelerini engelleyecek bir özellik de eklemeyi planlıyor. Bu sayede kötü niyetli kişinin, sextortion uyguladığı gencin yakınlarına da ulaşması engellenecek.

Instagram, bu yeni güvenlik araçlarını geliştirirken Ulusal Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Merkezi (NCMEC) ve çocuk güvenliği üzerine çalışan Thorn adlı kuruluşla iş birliği yaptı. NCMEC'in verilerine göre sextortion vakaları son yıllarda büyük bir artış gösterdi ve 2021'den bu yana %300'den fazla artmış durumda.

LinkedIn, "Takipçi Temizliği"nin Hata Olduğunu ve Düzeltildiğini Açıkladı

LinkedIn platformunda yaşanan kullanıcı sayısı sorununun düzeltildiği açıklandı.


Profesyonellerin sosyal medya platformu LinkedIn’de salı gününden bu yana kullanıcıların dikkatini çeken bir sorun yaşanıyordu. Hesapların takipçi sayıları hızla azalıyordu. Hatta takipçi sayısındaki bu düşüş anlık olarak yüzlerle ifade ediliyordu. Pek çok kişi bu durumun gerekçesinin sahte ve inaktif hesapların kaldırılması olduğunu düşünmüştü. 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapılmadan önce, firmanın aldığı karar doğrultusunda sahte, inaktif ve kopya hesapları sildiği iddia ediliyordu. Hatta bazı kişiler, LinkedIn'de hesapların silinmesini nasıl "engelleyebileceklerini" ifade eden paylaşımlarda da bulunmuştu. Konuyla ilgili LinkedIn'den açıklama geldi.

LinkedIn'den yapılan açıklamada, "Bazı üyelerimiz bağlantı ve takipçi sayılarında bir değişiklik görmüş olabilir. Ekibimiz hızlıca konuyu inceledi. Şimdi sorunun çözüldüğünü bildirmekten mutluluk duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı. Şirket, durum sayfasındaki değişikliklere göre sorunu salı günü çözüldü olarak işaretledi. Bu da takipçi sayılarında bir hatadan kaynaklı sorun olduğunu gösteriyor.

Zaman zaman sosyal medya platformları artık aktif olmayan ya da bot hesapları temizleme yoluna gidiyor. Bu konuda akıllara elbette ki ilk olarak X geliyor ancak diğer sosyal medya platformları da zaman zaman benzer hamleler gerçekleştiriyor. 

Öte yandan LinkedIn, yapısı gereği sektörel olarak algılanan önem ve itibarın da bir göstergesi olarak kabul ediyor. Bu nedenle de takipçi sayısındaki bir düşüş, özellikle yeteneklerini ya da işlerini pazarlamak, müşteri bulmak için platforma güvenenler için büyük bir sorun oluşturma potansiyeli taşıyor.