Kasım 2024 Trend Raporu
Oxford 2024 Yılının Kelimesini Açıkladı: Brain Rot
Oxford, 2024 yılının kelimesini açıkladı. İçinde yaşadığımız sosyal medya dönemini gerçekten temsil eden "brain rot", bu yıl seçilen kelime oldu.
Dünyanın en büyük sözlükleri her yıl bir kelimeyi “Yılın Kelimesi” olarak seçiyorlardı. Birkaç hafta önce Cambridge’in 2024’ün kazananını duyurduğunu görmüştük. Şimdi ise herkesin merak ettiği açıklama geldi. Bu sefer Oxford, bu yılın kelimesini açıkladı.
Oxford University Press tarafından yapılan açıklamaya göre 2024’ün kelimesi, oylamalar sonucunda son zamanlarda sıkça kullanılan “brain rot” seçildi. Bu kelime, Türkçeye “beyin erimesi” veya “beyin çürümesi” olarak geçirilebilir.
Peki ne anlama geliyor bu “beyin erimesi”?
Brain rot, ya da beyin erimesi, aslında internet ile bağdaştırılmış, günümüzün en büyük sorunlarından birini temsil eden bir terim. Bunu, saatlerce internette düşük kalite içerik tüketenler için kullanıyor.
Yani anlamsızca uzun bir süre TikTok veya Instagram Reels gibi yerlerde kaydırıp anlamsızca video izleyenler, brain rot (beyin erimesi) yaşıyor. Sosyal medyanın tamamının neredeyse artık tamamen böyle kullanıldığını düşündüğümüzde günümüze çok uygun bir kelime diyebiliriz.
Tabii ki bu kelime çok daha eskiye dayanıyor. Ana anlamı önemsiz veya zorlayıcı olmayan materyallerin aşırı tüketimi sonucu bir kişinin zihinsel veya entelektüel durumunun bozulması. Ancak bu sene seçilmesinin nedeni, sosyal medya için kullanımı ve iyice popülerleşmesi.
Oxford’un aktardığına göre brain rot’un kullanımı 2024'te önceki yıla kıyasla %230 artış gösterdi. Oxford Profesörü Andrew Przybylski de kelimenin popülerliğinin “içinde yaşadığımız dönemin bir belirtisi” olduğunu ifade etti.
Jaguar Logosunu Değiştirdi: İşte Yeni Logo
Jaguar, yeniden markalaşma kapsamında logosunu değiştirdi. Yapılan açıklama, gelecekte piyasaya sürülecek Jaguar otomobillerin yepyeni bir çehreye sahip olacağını gözler önüne seriyor.
İngiliz otomobil devi Jaguar, yeniden markalaşma yoluna gittiğini açıkladı. Şirket, 2026 yılı itibarıyla piyasaya süreceği elektrikli otomobiller için böyle bir yol seçti. Jaguar'ın açıklamalarına baktığımızda dört yeni hususun ortaya çıktığını görüyoruz. Bunların ilki, tahmin edebileceğiniz üzere logo. Ayrıca Jaguar otomobillerdeki ibare, artık yeni bir yazı fontuna sahip olacak. Yeni bir renk paletine de geçiş yapan firma, bir de yeni bir monogram oluşturdu.
Karşınızda Jaguar'ın yeni logosu


Jaguar'ın yeni logosu, aslında çok da şaşırtıcı değil. Marka ile özdeşleşen jaguar silüeti, yeni logoda da kendini gösterecek. Logo, jaguarı 16 çubuklu bir ızgarada barındıracak. Yeni Jaguar ibaresi ise şöyle:
"Bu kez muhteşem bir şey yapacağız." diyen Jaguar CEO'su Adrian Mardell, yeniden markalaşma ile her şeyi sıfırladıklarını belirtti. CEO'ya göre Jaguar'ın yeni otomobilleri, sürücüler ile duygusal bir bağ kurmayı başaracak. Bu arada; 2 Aralık 2024 tarihinde yeni bir etkinlik gerçekleştirileceğinin ve bu etkinlikte yeniden markalaşma süreciyle ilgili daha kapsamlı bilgiler verileceğinin açıklandığını da söyleyelim.
X, büyük markaların güvenini yeniden kazanmakta zorlanıyor
X’in reklamcılık için güvenilir bir platform olup olmadığı tartışılıyor. Araştırmalar, büyük markaların X'e güvenmekte zorlandığını ve yatırımlarını azaltmayı planladığını gösteriyor.
X (eski adıyla Twitter)’in reklamcılık için güvenilir bir platform olup olmadığı sorusu, markalar, tüketiciler ve genel medya endüstrisi için kritik bir öneme sahip. Çünkü reklamverenler, yatırım yapacakları platformları titizlikle seçerken, X’in güvenilmez olarak değerlendirilmesi markaların bütçelerini başka platformlara yönlendirmelerine neden oluyor. Dolayısıyla X’in pazar payını ve reklam gelirlerini olumsuz etkiliyor.
Yapılan çalışmalar da bunu destekliyor. Buna göre X, büyük markaların güvenini yeniden kazanmakta zorlanıyor. Bu durum platformun reklamcılıktaki geleceğini tehdit ediyor. X'in reklamcılık dünyasında hala güvenilir bir yer olarak görülmediğini ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre Snapchat, “en tehlikeli” sosyal medya platformu
İngiltere’nin Ulusal polis verilerine göre, 2023-2024 yıllarını kapsayan dönemde; çocuklara yönelik cinsel iletişim vakalarının yüzde 48’i Snapchat üzerinden gerçekleşti.
İngiltere’de çocuklara yönelik cinsel içerikli mesajlarla ilgili suçların neredeyse yarısının Snapchat üzerinden gerçekleştiği tespit edildi. Ulusal polis verilerine göre, 2023-2024 döneminde toplamda 7,062 çocuklara yönelik cinsel iletişim vakası kaydedildi ve bu vakaların yüzde 48’i Snapchat’te meydana geldi.
NSPCC, Snapchat’in çocukları koruma noktasında ciddi eksiklikler barındırdığını ve platformun kaybolan mesajlar gibi özellikleri sayesinde istismarcılar için daha cazip hale geldiğini vurguluyor. NSPCC Çocuk Güvenliği Politikası Müdürü Rani Govender, Snapchat’te rapor edilen içeriklerin ciddiye alınmadığını ve bunun çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını dile getiriyor.
Birleşik Krallık hükümeti, Snapchat gibi platformlara karşı daha katı önlemler almayı hedefliyor. Aralık ayında yürürlüğe girecek olan ‘Çevrim İçi Güvenlik Yasası’, teknoloji firmalarının çocukları koruma sorumluluğunu artıracak. Bu yasa çerçevesinde, platformların yasa dışı içerik risklerine dair değerlendirmelerini paylaşmaları zorunlu hale gelecek.
Snapchat temsilcisi ise BBC’ye yaptığı açıklamada, gençleri korumak amacıyla içerik denetimini artırdıklarını ve ihlal durumlarında hesapları askıya aldıklarını belirtti.
Instagram, yaşını büyük gösteren çocukları yapay zekayla yakalayacak
Meta, yapay zekayı kullanarak Instagram kullanıcılarının yaşını tahmin edecek ve yaşları hakkında yalan söylediğine inandığı 18 yaşın altındaki kişileri otomatik olarak genç hesabına aktaracak.
Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisine dair tepkilerin ardından Meta, Eylül ayında ‘’genç hesapları" özelliğini tanıttı. 13-17 yaş arası çocuklara yönelik genç hesapları, kimin onlarla iletişime geçebileceği ve hangi içerikleri görebilecekleri konusunda yerleşik sınırlamalara sahip. Bu hesaplar, potansiyel olarak rahatsız edici yorumları ve mesaj isteklerini de gizliyor.
Ancak, gençler için güvenli hesaplar yalnızca 18 yaşından küçükler bunları kullanmak için gönüllü olursa veya yaşları konusunda dürüst olurlarsa işe yarıyor. Oysa çoğu genç, yaşını 18'in üzerinde beyan ederek bu kısıtlamalardan kurtulabiliyor. Meta'nın geliştirdiği, 'yetişkin sınıflandırıcı' adı verilen yazılım aracı gelecek yıl devreye girecek ve yaşını büyük gösteren çocukları yapay zeka sayesinde tespit edecek.
Meta'nın gençlik ve sosyal etki ürün yönetimi direktörü Allison Hartnet'e göre araç bir kullanıcının profilini, hangi içerikle etkileşime girdiğini ve yaşını belirlemek için takipçi listesini tarayacak. Zararsız "doğum günün kutlu olsun" mesajları bile bir kullanıcının gerçek yaşını belirlemeye yardımcı olmak için kullanılabilecek. Veya okuldan yapılan paylaşımlar, gün boyu bir liseden gelen lokasyon sinyalleri, kişinin ailesiyle yaptığı sohbetler, anne babasının "henüz o saatte dışarı çıkacak kadar büyük değilsin" gibi mesajları ya da selfie kamerasından yapılan çekimlerdeki yüz analizi sonuçları da kendini büyük gösteren çocukları yakalamak için etkili olacak.
2021'de medyada yayınlanan bir rapor Instagram'ın özellikle genç kızların ruh sağlığına zararlı olduğunu bildiğini göstermişti. Gençler için Instagram gibi sosyal medya platformlarında tek sorun cinsel içerikler değil. Küçük çocuklar bu mecrada şahit oldukları hayatlara veya fenomen gibi görünen dolandırıcılara özenerek kendilerini yetersiz buluyorlar, bunalıma giriyorlar ve ağır psikolojik sorunlar geliştirebiliyorlar.
Kanada, TikTok’un ticari faaliyetlerini durdurma kararı aldı
Kanada, TikTok’un ticari faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Kanada, milyarlarca kullanıcısı bulunan TikTok platformunun (ByteDance özelinde) ülkedeki ticari faaliyetlerini, açıklanmayan ulusal güvenlik riskleri nedeniyle durdurma kararı aldı. Buna karşın, uygulamanın kullanımı ve erişimi yasaklanmadı. Kanada İnovasyon, Bilim ve Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, atılan adım hakkında yaptığı resmi açıklamada, “Karar, toplanan bilgi ve Kanada’nın güvenlik ve istihbarat birimleri ile diğer hükümet ortaklarının tavsiyelerine dayanmaktadır.” dedi. Kanada, TikTok’un devlet tarafından sağlanan cihazlarda kullanılmasını da yasaklamıştı. Özellikle gençlere odaklanan platform son dönemde daha çok ABD tarafından hedef alınıyor. Örneğin yakın zaman önce çok sayıda ABD eyalet/bölge başsavcısı bir araya geldi ve çocukların ruh sağlığına zarar verdiği ve platformunun ne kadar güvenli olduğu konusunda halkı yanılttığı iddiasıyla TikTok platformuna dava açtı.
“Araştırmalarımız TikTok’un kurumsal kârını artırmak için sosyal medya bağımlılığı yarattığını ortaya çıkardı.” açıklamasını yapan davacılar, popüler platformun kasıtlı olarak çocukları hedef aldığını belirtiyor. Çocukların bağımlılık yaratan içeriklere karşı henüz etkili bir savunma kapasitesine sahip olmadığını bilerek hareket ettiği iddia edilen platform, yöneltilen suçlamaları kabul etmiyor ve ithamların birçoğunun yanlış ve yanıltıcı olduğunu aktarıyor. Dava kapsamında platformun bahsi geçen konularda önemli değişiklikler gerçekleştirmesi ve para cezasına çarptırılması isteniyor.
Instagram’da herkes yapay zekalı olacak! İşte yeni özellik
Instagram şimdi de yapay zeka destekli profil fotoğrafı oluşturmaya izin verecek. Buna göre görseller daha sanatsal hale gelecek.
Instagram kullanıcılarına daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak amacıyla, yapay zeka destekli profil fotoğrafı oluşturma özelliğini test etmeye başladı. Bu özellik ile kullanıcılar farklı uygulamalara ihtiyaç duymadan, doğrudan Instagram içinde profil fotoğrafları oluşturabilecek.
Meta'nın bir diğer uygulaması olan Facebook'un da benzer bir özellik üzerinde çalıştığı biliniyor. Ancak Facebook henüz bu özelliği platformunda kullanıma sunmazken, Instagram bu teknolojiyi kullanıcılarına test etmeye niyetli gibi duruyor.
WhatsApp, Instagram'dan bir özelliği daha omuzluyor: İşte detaylar!
Kullanıcılar, profil sayfalarına gidip “Profili Düzenle” seçeneğine tıkladıktan sonra “Fotoğrafı Düzenle” seçeneği altında yer alan “Yapay zeka ile profil fotoğrafı oluştur” seçeneğiyle bu özelliğe erişebilecek. Mevcut profil fotoğraflarını, yapay zeka kullanarak sanatsal bir görünüme kavuşacak.
Özelliğin, kullanıcılara galeri bölümünden fotoğraf yükleme imkanı sunup sunmayacağı henüz net değil. Tabii yapay zekalı görsellere özel bir etiket atanacağını söylemek mümkün.
Yeni özellik, Instagram kullanıcıları için büyük bir kolaylık sağlayacak. Buna göre farklı uygulamalar arasında geçiş yapmadan veya üçüncü taraf hizmetlere başvurmadan, Instagram’da profili ayarlamaya izin verecek. Bu da sıradan kullanıcılardan içerik üreticilerine ve işletmelere kadar geniş bir kitleye hitap edecek.
Kötü haber geldi! X’te beklenen hesap engelleme özelliği değişti!
X, platformu hesap (kullanıcı) engelleme özelliği artık değişti. Daha önce bu değişimin olacağı Ekim ayı ortasında ortaya çıktı. Peki ama X hesap engelleme özelliği artık nasıl işliyor? Bundan sonra engellenmiş profiller gerçekten de hesabınızı görüntüleyebilecek mi?
X için yeni hesap engelleme özelliği devreye girdi
Sosyal medya platformlarında hesap (kullanıcı) engelleme özelliği uzun süredir hayatımızda. Temel olarak bir kullanıcı engellendiği zaman mevcut profili görüntüleme, paylaşımlarını görme hakkını yitirir. Her sosyal medya platformunda yer alan özellik X platformunda kısmı anlamda kalktı.
Buna göre X kullanıcı engelleme özelliği artık sadece etkileşimi kısıtlayacak. Eğer X platformunda yer alan hesabınız gizli yani kilitlenmiş bir hesap değilse engellediğiniz profiller paylaşımlarınızı görebilecek. Ancak engellediğiniz için bu hesap paylaşımlarınızla etkileşimde bulunamayacak.
Yine bu hesapların kullanıcıya DM gönderme, fotoğrafta etiketleme, takip isteği gönderme ve listelere ekleme imkanları da bulunmuyor. X, hesabınız korumalı olduğunda ise engellediğiniz kullanıcıların paylaşımlarınızı görme ihtimali yok. Hali hazırda zaten korumalı hesapların paylaşımları sadece takipçileri tarafından görülebiliyor.
Meta'ya Dava: WhatsApp ile Instagram'ı Ayırmak Zorunda Kalabilir!
Dünyanın en büyük sosyal medya şirketlerinden Meta, son birkaç yıldır ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile anlaşmazlıklar yaşıyor. FTC yetkililerine göre şirket, Instagram ve WhatsApp'ı satın alarak sosyal medya dünyasında tekel oluşturdu. Meta ise tahmin edebileceğiniz üzere bu iddiayı reddediyor.
İlk kez 2020 yılında gündeme gelen mesele, FTC'nin hatalı dava başvurusu nedeniyle yarıda kalmıştı. 2021 yılında yeniden davacı olan FTC, bu kez amacına ulaşacak gibi görünüyor. Zira iddianameye bakan alt mahkeme, Meta'nın antitröst davası açılabileceğine karar verdi.
Meta, mahkeme kararına tepki gösterdi
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meta sözcüsü Christopher Sgro, Instagram ile WhatsApp’ın satın alınmasının tüketiciler için iyi bir şey olduğunu rahatlıkla ispatlayabileceklerini söyledi. Ayrıca Meta sözcüsüne göre tekellik bir durum da yok çünkü yıllar içerisinde iMessage, TikTok, YouTube ve X gibi pek çok sosyal ağ kullanıma sunuldu ve Meta'ya ait hizmetler, bu sosyal ağlarla sıkı bir rekabet içerisindeler.
FTC tarafından konuyla ilgili yapılmış bir açıklama bulunmuyor. Ancak bu dava, Meta'nın başını ağrıtacak gibi görünüyor. Zira bu tür bir dava, Instagram ile WhatsApp'ın ayrılması kararıyla sonuçlanabilir. Bakalım gelecek dönemlerde neler yaşanacak...
TikTok ve Getty Images, yapay zeka reklamları için iş birliği yapıyor
TikTok'un Symphony Creative Studio adlı yapay zeka destekli video oluşturma aracı, Getty Images’in geniş lisanslı görsel ve video kütüphanesini reklam verenlerin kullanımına sunuyor. TikTok, reklam verenlerin daha etkili içerik oluşturmasına yardımcı olmak amacıyla Getty Images ile bir iş birliğine imza attı. Bu ortaklık sayesinde TikTok'un Symphony Creative Studio adlı yapay zeka destekli video oluşturma aracı, Getty Images’in geniş lisanslı görsel ve video kütüphanesini reklam verenlerin kullanımına sunuyor.
Symphony Creative Studio, kullanıcıların ürün açıklamalarına dayanarak videolar üretmelerine olanak tanıyor. Reklam verenler, bu araçla yapay zeka tarafından oluşturulan ve gerçek insanlara benzeyen avatarlar kullanarak ürünleri tanıtabiliyor. Ayrıca, çok dilli dublaj gibi gelişmiş özelliklerle reklamları farklı dil seçenekleriyle sunmak da mümkün hale geliyor. Mevcut reklamlar üzerinde düzenlemeler yapma ve yeniden yapılandırma gibi özelliklerle, markalar özgün içeriklerini çeşitlendirebiliyor.
Getty Images’in global stratejik ortaklıklardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Peter Orlowsky, iş birliği hakkında yaptığı açıklamada, "Bu entegrasyon, markaların milyonlarca premium görüntü ve videoya kolayca erişmesini sağlayarak, etkileyici ve TikTok’a özgü içerikler oluşturmalarına imkan tanıyor" dedi.TikTok’un söz konusu entegrasyonu, platformun reklam yaratma sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan daha geniş bir stratejinin parçası.
TikTok’un Para Kazanma Yaratıcı Ürünleri Başkanı Andy Yang, “TikTok olarak reklam verenlerin topluluklarıyla bağlantı kurmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz ve Getty Images ile olan iş birliğimiz, reklam verenlere küresel çapta güvenli içerik sağlıyor” diyerek, yaratıcı çözümlerin önemine vurgu yaptı.
TikTok ve Getty Images iş birliği, markaların yaratıcı sınırlarını zorlamalarına ve hedef kitleleriyle daha derin bağlar kurarak daha yüksek dönüşüm oranlarına ulaşmalarına olanak tanıyor.
WhatsApp, işletmelerden gelen istenmeyen mesajları durdurmaya izin verecek
Kullanıcılar, bazı belirli mesaj kategorileri için ilgileniyorum ya da ilgilenmiyorum ve durdur ya da devam et gibi düğmelerden yararlanabilecek. Geçtiğimiz haftalarda sohbetleri özelleştirilmiş listelemeyle filtreleme özelliğini kullanıma sunan WhatsApp, şimdi de işletmelerden gelen istenmeyen mesajlara odaklanıyor. Şirket, kullanıcıların ne tür mesajlar almak istedikleri konusunda işletmelere geri bildirimde bulunmaları için yeni yollar test ediyor.
WhatsApp'ın bu yeni adımı kapsamında kullanıcılar, bazı belirli mesaj kategorileri için ilgileniyorum ya da ilgilenmiyorum ve durdur ya da devam et gibi düğmelerden yararlanabilecek. WhatsApp Business'ın son birkaç yılda aylık 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığını düşünürsek, şirketin kullanıcı deneyimi için önemli bir adım attığını söyleyebiliriz. Paylaşılan bilgilere göre; etkileşimler küresel olarak test edilmeye başlanacak. Bu bağlamda kullanıcılar “teklifler ve duyurular” almakla ilgilenip ilgilenmediklerini belirtebilecek. Ayrıca kullanıcıların bu tür mesajları almayı tamamen durdurmayı da seçebileceğini belirtelim.
WhatsApp'ın bu yeni özellik kapsamında platformundaki spam mesajları azaltmaya odaklandığını söylemek mümkün. Şirket, ticari mesajlaşma için yeni kontroller getirmeyi düşünüyor. Meta'nın mesajlaşmadan para kazanma ürün yönetiminden sorumlu Başkan Yardımcısı Nikila Srinivasan, işletmeleri eğitmenin spam'i azaltacağını belirtiyor. Srinivasan bu süreçte bazı kampanyalarının platformun ya da kullanıcıların standartlarını nasıl karşılamadığını anlamalarına yardımcı olmanın da etkin olacağını düşünüyor. Bu yılın başlarında şirket, bir kişinin bir günde alabileceği pazarlama mesajı sayısını kısıtlamaya başladı. Şirket, 2024 yılının 3. çeyreğinde WhatsApp Business platformunun, bu çeyrekte 434 milyon dolar gelir elde eden diğer uygulamalar ailesi için önemli bir büyüme faktörü olduğuna dikkat çekti. Böyle bakıldığında WhatsApp'ın gelir elde etmeye devam ederken, spam mesajlar nedeniyle kullanıcıların platformdan uzaklaşmasının önüne geçmesi gerektiğini görüyoruz. İşletmelere geri bildirimde bulunma özelliği bunun ilk adımı olabilir.
Türkiye'de Toplam Kaç Sosyal Medya Kullanıcısı Olduğu Açıklandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de kaç sosyal medya kullanıcısı olduğunu açıkladı.
Sosyal medya artık hepimizin hayatının bir parçası hâline gelmiş durumda. Artık dünya çapında neredeyse herkes bu tarz platformları kullanıyor. Tabii bu durum ülkemizde de pek farksız değil.
Peki Türkiye’de kaç sosyal medya kullanıcısı var? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bu sorunun cevabını verdi.
75 milyon kullanıcı var
Komisyonda bakanlığı ve ilgili kurumların 2025 yılı bütçesiyle ilgili sunum yapan Uraloğlu, sosyal medya platformlarına da değinmeden geçmedi. Açıklamasında ülkemizde sosyal medya kullanıcısı sayısının 75 milyon olduğunu ifade ederken bu sayının dünya genelindeki kullanıcı sayısının %1,4’üne karşılık geldiğini aktardı.
Türkiye’nin nüfusunun 85 milyon olduğunu düşündüğümüzde %88 civarının sosyal medya kullandığını anlayabiliyoruz. Ayrıca ülkemizde günlük internette geçen sürenin 7 saat olduğunu da sözlerine ekledi. Bu süre, dünya ortalamasının %8 üzerinde olduğumuzu ortaya koydu.
Bunlar dışında Uraloğlu, 11 ildeki 34 lokasyonda 5G şebekesi kurulduğunu ve izinler kapsamında testler gerçekleştirildiğini ifade etti.
TikTok, 18 yaş altı kullanıcılar için güzellik filtrelerini yasaklıyor
TikTok, gençlerin psikolojik sağlığını korumak adına 18 yaş altı kullanıcılar için güzellik filtrelerini yasakladı. Bu adım, daha sağlıklı bir dijital ortam yaratma çabası olarak nitelendirilebilir.
Sosyal medya platformu TikTok, genç bireylerin psikolojik sağlığını korumak amacıyla 18 yaş altındaki kullanıcıların yüz özelliklerini değiştiren güzellik filtrelerini yasaklayacağını açıkladı. Platform, söz konusu filtrelerin gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesiyle bu adımı attı. Yeni düzenleme; gözleri, dudakları büyütme ve cilt tonlarını düzeltme gibi filtreleri kapsayacak. Ancak hayvan temalı eğlence filtreleri bu kısıtlamadan muaf tutulacak.
Yasak, gençlerin idealize edilmiş bir güzellik anlayışına dair yanlış algılar geliştirmelerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Çünkü sürekli filtre kullanmanın özellikle genç bireylerin öz saygısını zedeleyebileceği ve depresyon gibi ruhsal sorunlara yol açabileceği düşünülüyor. TikTok, diğer taraftan 13 yaş altı kullanıcıları engelleyen sistemin de güçleneceğini duyurdu.
Bu açıklama, platformun ebeveynler, eğitimciler ve psikologlar tarafından uzun süredir dile getirilen endişeleri dikkate alarak yapıldı. Filtre kullanımının yaygınlaşması, gençler arasında beden algısı sorunlarının artmasına neden olmuştu. Bu kararın, kullanıcılarının güvenliğini ve sağlıklı bir dijital ortamı desteklemek adına önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.
Bir taraftan gençlerin dijital dünyada maruz kaldıkları güzellik standartları ve filtrelerin psikolojik etkileri üzerine artan endişelere yanıt olarak önemli. Ayrıca 13 yaş altı kullanıcıları engelleme ve filtre kullanımını sınırlandırma gibi değişiklikler, platformun daha sağlıklı bir dijital ortam yaratma çabası olarak da dikkat çekiyor.
WhatsApp, sesli mesajları yazıya döken "Sesli Mesaj Transkriptleri" özelliğini tanıttı
Sesli Mesaj Transkriptleri platformdaki sesli mesajların otomatik olarak yazılı versiyonlarını oluşturacak.
WhatsApp, sesli mesajlaşmayı kolaylaştırmak için yazıya dökme olarak da tercüme edebileceğimiz yeni transkripsiyon özelliğini tanıttı. Şirketin paylaştığı bilgilere göre özellik, önümüzdeki günlerde tüm iOS ve Android kullanıcılarıyla buluşacak.
Sesli Mesaj Transkriptleri adlı bu yeni özellik, platformdaki sesli mesajların otomatik olarak yazılı versiyonlarını oluşturacak. Metinler sesli mesajların altında görünecek. Böylece mesajları dinleyemediğinizde metinleri okuyabileceksiniz.
Sesli mesajları göndermek uzun bir metni yazmaktan kolay olsa da; mesajı alan kişiler her zaman sesli mesajları dinleyebilecek pozisyonda olmuyor. Sesli Mesaj Transkriptleri ise her iki tarafı da mutlu edecek nitelikte.
Sesli Mesaj Transkriptleri cihaz üzerinde üretildiği için WhatsApp dahil olmak üzere kimsenin sesli mesajları dinlemesi söz konusu olmayacak. Özellik yayına alındığında varsayılan ayarlar kapsamında aktif olmayacak. Ancak dileyenler WhatsApp ayarları üzerinden Sohbetler kısmına gelerek Sesli Mesaj Transkriptleri seçeneğini aktif edebilecek. Bu adımın ardından kullanıcılar, bir mesajın üzerine uzun basarak ve "Metne çevir" seçeneğine dokunarak mesajı yazıya dökebilecek.
Dil desteği kullanılan işletim sistemine göre değişmekte. Android kullanıcıları, ilk olarak İngilizce, Portekizce, İspanyolca, Rusça ve Hintçe dillerinde özellikten faydalanabilecek.