Şubat 2024 Trend Raporu

Instagram'dan arkadaşlarınızın konumlarını takip etmenizi sağlayan özellik: Friend Map

Friend Map özelliği, harita ekranına eklenen bir konumla etiketlenmiş tüm gönderiler ve hikayeler ile arkadaşlarınızın nerede olduğunuzu ve nerede bulunduğunuzu görmelerini sağlıyor.

Instagram, "Friend Map" adlı bir özellik üzerinde çalışıyor. İlk olarak uygulama araştırmacısı  Alessandro Paluzzi’nin ortaya çıkardığı Instagram'ın Friend Map özelliği, harita ekranına eklenen bir konumla etiketlenmiş tüm gönderiler ve hikayeler ile arkadaşlarınızın nerede olduğunuzu ve nerede bulunduğunuzu görmelerini sağlıyor.

Kısacası Snapchat'in Snap Map'ine çok benzeyen bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarının konumlarını gerçek zamanlı olarak görmelerine olanak tanıyacak. Şirket, özelliğin dahili bir prototip olduğunu ve harici olarak test edilmediğini söylüyor.

İsteğe bağlı işlevsellik, ayarlarınıza bağlı olarak hem canlı konumu hem de geçmiş ziyaretleri gösterebiliyor. Kullanıcılar haritalarını hangi arkadaşlarının görebileceğini seçebiliyor.

Friend Map, kullanıcıların başkalarının görmesi için harita üzerinde kısa mesajlar veya "Notlar" bırakmasına olanak tanıyacak. Instagram Notlar, şu anda doğrudan mesajlaşma akışının en üstünde görünen kısa mesajlar, ancak Friend Map kullanıma sunulursa, kullanıcılar bu kısa güncellemeleri harita üzerinde yayınlama seçeneğine sahip olacak. Haritadaki notlar işlevi, karşılaştığınız eğlenceli bir pop-up mağazası veya şu anda yemek yediğiniz yeni bir restoran hakkında arkadaşlarınızı bilgilendirmek gibi şeyler yapmak için kullanılabilecek.

WhatsApp Sohbet Kilitleme için Şifreli Mesajlar özelliği geliyor!

WhatsApp, önemli yenilikler ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Son dönemlerde kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda bir dizi yeni özelliklere kavuşan WhatsApp, şimdi de Sohbet Kilitleme için Şifreli Mesajlar özelliği alıyor.

Meta, güvenlik ve gizliliğe verdiği önemi giderek artırıyor. Bu kapsamda şirket, geçtiğimiz aylarda parmak izi tarayıcısı ve yüz tarama ile açılabilen sohbet kilidi özelliğini kullanıma sundu. Böylelikle kullanıcının telefonu bir başkasının eline geçtiğinde önemli mesajlara erişimin engellenmesi amaçlandı. Şimdi ise kilidi açma seçenekleri arasına şifre de dahil oluyor.

Meta, bugün WhatsApp’ın resmi X (Twitter) hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile Şifreli Mesajlar özelliğini tanıttı. Bu özellik, belirlediğiniz özel bir şifre ile istediğiniz sohbetleri kilitleyebilmenizi mümkün kılıyor. Kilit için belirleyeceğiniz gizli kod ise harften, sayıdan, özel karakterden ve hattan emojiden oluşabilir.

Aktarılan bilgilere göre kilitli sohbetleri listeleyebilmek için arama kutusuna belirlediğiniz kodu yazmanız yeterli oluyor. Bu sayede telefonunuz bir başkasının eline geçtiğinde söz konusu sohbetleri bulması, şifrenizi bilmiyorsa oldukça zor olacaktır.

Meta, WhatsApp için Şifreli Mesajlar özelliğini bazı ülkelerde kullanıma sundu. Dünya genelinde herkes için ne zaman sunulacağı ise şimdilik bilinmiyor. Tahminler, önümüzdeki haftaları gösteriyor. Sonuç olarak şu anda beklemekten başka yapacak bir şey yok gibi görünüyor.

instagram

TikTok için tehlike çanları! Şarkılar kaybolacak

Müziksiz TikTok kulağa oldukça tuhaf geliyor. Ancak TikTok ve Universal Music Group yeniden lisans anlaşmasına varamazsa kullanıcılar bunu deneyimleyecek. Çünkü şirket popüler şarkılarını TikTok’dan kaldırmayı düşündüğünü duyurdu.

Universal Music Group (UMG) TikTok’un önceki düzenlemesinden daha düşük değerde bir anlaşmaya çalıştığını iddia etti. Hatta popüler sosyal medya devini zorbalık yapmakla suçladı. Tabii tek sorun bu da değil. Sanatçı tazminatı ve yapay zeka da yeni bir anlaşmanın önünde duruyor.

Universal Music Group şirketlerindeki sanatçılar arasında oldukça popüler isimler yer alıyor. Taylor Swift, Bad Bunny, Sting, The Weeknd, Alicia Keys, SZA, Steve Lacy, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Rosalía, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Elton Universal Music Group ile birlikte çalışıyor. Anlaşma sağlanamazsa TikTok, bu sanatçıların şarkılarından mahrum kalacak.

meta

Meta, yapay zekânın ürettiği görselleri etiketleyecek

Meta, önümüzdeki aylarda diğer şirketlerin yapay zekâ teknolojileri tarafından oluşturulan görselleri dosyaların içine yerleştirilmiş bir dizi görünmez işaretleyici kullanarak tespit etmeye ve etiketlemeye başlayacağını açıkladı.

Şirketin küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg, dün yayımlanan bir blog yazısında; Meta’nın çoğu durumda gerçek fotoğraflara benzeyen görsellerin aslında dijital ortamda yaratıldığını kullanıcılara göstermek amacıyla Facebook, Instagram ve Threads platformlarında yayımlanan her türlü içeriğe bu etiketleri uygulayacağını söyledi.

Meta’nın zaten kendi yapay zekâ araçları kullanılarak üretilen tüm içerikleri “Imagined with AI” etiketiyle etiketlediğini belirtelim.

Clegg, yeni sistem faaliyete geçtiğinde Meta’nın OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney, Shutterstock ve Alphabet’in Google’ı tarafından işletilen servislerde üretilen görüntüler için benzer bir uygulama yapacağını belirtti.

Duyuru, basit komutlara yanıt olarak sahte ama gerçekçi görünen içerikleri üretebilen üretken yapay zekâ teknolojileriyle ilişkili potansiyel riskleri azaltmak için teknoloji şirketlerinin geliştirdiği standartlar sistemine işaret ediyor.

YouTube, Shorts akışlarına canlı videolar eklemeye başlıyor

Video tarafının açık ara lideri olmayı sürdüren Google platformu YouTube, Shorts akışlarına canlı videolar eklemeye başlıyor.

Google, TikTok korkusuyla oluşturduğu dikey formlu ve kısa süreli Shorts formatını geliştirmeye devam ediyor. Yapılan resmi duyuru ile öğrenildiği kadarıyla artık kişilerin Shorts akışlarına canlı videolar da eklemeye başlayacak olan YouTube, canlı videoları akışta otomatik olarak başlatmayacak, izlemek için altta çıkacak “canlı izle” butonuna basılması gerekecek. Yakında herkese açılacak bu altyapıda, yüksek ihtimalle kısa sürede ciddi bir kullanıcı sayısına ulaşacak. YouTube, kısa süre önce ise gündeme garip bir “renk” bazlı filtreleme sistemini test etmeye başlamasıyla gelmişti. YouTube bahsi geçen sistemi şu an kısıtlı bir kitle üzerinde test ediyor, bu sistem sayesinde kişiler ana ekrandaki tavsiye videoları renklere göre filtreleyebiliyor. Henüz sürecin tam olarak nasıl çalıştığı bilinmiyor ancak YouTube’un video kapağındaki görseli analiz ederek baskın rengi seçtiği ve ona göre filtreleme gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Örneğin kırmızı renk seçilirse, sistem kişinin karşısına video kapağında kırmızı rengin ağırlıkta olduğu videoları getiriyor. Böyle bir özelliğin neden geliştirildiği tam olarak anlaşılmıyor, altyapının herkese ne zaman geleceği de henüz tam olarak bilinmiyor. Şirket bundan önce önemli bir kilometre taşıyla gündeme gelmişti. Kısa süre önce yapılan resmi paylaşım ile öğrendiğimiz kadarıyla YouTube Music ve Premium 100 milyona ulaştı.

TikTok açıkladı: “Sırada ne var?”

TikTok, pazardaki varlığını güçlendirmeyi ve iş hedeflerine ulaşmayı amaçlayan pazarlama uzmanları için önemli veriler sunduğu What’s Next (Sırada Ne Var) Raporu’nun 2024 sonuçlarını paylaştı. Raporda 2024 yılında TikTok topluluğu tarafından benimsenecek ve dönüştürücü olacağı öngörülen “Yaratıcı Cesaret” kavramına odaklanılıyor.

TikTok, 2023 yılında da özgünlük ve ilham verme konusundaki başarısını sürdürdü. Yerel yeteneklerin yanı sıra zengin fikirlerin, bilginin, unutulmaz anların, müziğin güzelliğinin ve çeşitliliğinin paylaşıldığı bir platform haline gelirken, aynı zamanda farklı geçmişlere ve kültürlere sahip kullanıcıları bir araya getirerek işletmelere yaratıcılıklarını geliştirme fırsatı sundu. 2024 yılında TikTok topluluğu tarafından benimsenecek “Yaratıcı Cesaret” kavramına odaklanan rapora göre TikTok’ta başarılı olmak, Yaratıcı Cesareti günlük davranış ve stratejilere entegre etmek anlamına geliyor. Markaların sürekli olarak küresel anlamda merak uyandırmaları, geleneksel hikaye anlatımlarını tersine çevirmeleri ve kitleleriyle derin bağlar kurmaları bekleniyor.

Threads, gönderileri kaydetme özelliğini yayına aldı

Instagram CEO'su Adam Mosseri'nin açıklamasına göre şirket, Threads kullanıcılarının, beğendikleri gönderileri daha sonra tekrar gözden geçirmek üzere kaydedebilecekleri bir özellik üzerinde çalışıyor. Bu özellik, şu anda Threads kullanıcıları arasında test ediliyor.

Test sürecine dahil olan kullanıcılar, bu özelliği bir gönderinin sağ üst köşesindeki üç nokta menüsünde bulabiliyor. Ancak neden bu özelliğin "Daha Fazla Seçenek" menüsünde gizlendiği tam olarak net değil. Instagram'da yer imi simgesi; beğenme, yorum yapma ve paylaşma seçeneklerinin yanında kolayca bulunurken, Threads'te bu özelliğin farklı bir konuma yerleştirilmesi dikkat çekiyor.

Yer imi olarak tanımlanan bu özelliğin internet tarayıcılarında veya sosyal medya platformlarında kullanıcıların belirli bir içeriği kaydetmek veya işaretlemek için kullanıldığını hatırlatalım. Aslında Instagram, 2016 yılından beri yer imi özelliğine sahip olduğu için Threads'in benzer bir özelliği sunması şaşırtıcı değil.

WhatsApp’a yeni özellik: Favori kişiler

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların konuşmalarına öncelik vermelerine olanak tanıyan ve mesajlaşma deneyimlerinde daha fazla kontrol ve verimlilik sunan yeni çözümler sunmaya çalışıyor. WaBetaInfo’nun haberine göre, WhatsApp’a “favori kişiler” adlı filtreleme özelliği geliyor.

WhatsApp’ın son beta iOS sürümü 24.3.10.70 güncellemesi ile gelen özellik sayesinde, kullanıcıların favori kişilerini belirleyip onlara atanan yerden kolayca erişebilmeleri mümkün hale geliyor.

WaBetaInfo’ya göre bu özellik iOS uygulamasında hâlâ geliştirilme aşamasında ve WhatsApp da web sürümü için kullanıcılara favori kişileri için özel bir filtre sağlayacak benzer bir özellik üzerinde çalışıyor.

Paylaşılan ekran görüntüsüne göre, kullanıcılar, favori kişilerini kendileri belirleyip manüel olarak ekleyebilecek ve onlara bu sekme üzerinden kolayca ulaşabilecek. WaBetaInfo, aynı anda çok fazla görüşme yapan kullanıcılar için bu özelliğin işe yaracağını düşünüyor.

Instagram’a yeni yapay zekâ özelliği

Mobil geliştirici Alessandro Paluzzi’nin X paylaşımına göre Instagram, yapay zekâ ile mesaj yazma özelliği üzerinde çalışıyor. Paluzzi, başka bir kullanıcıya mesaj gönderirken “Write with AI” seçeneğini gösteren bir ekran görüntüsü paylaşarak, “Instagram, yapay zekâ ile mesaj yazma özelliği üzerinde çalışıyor” diye yazdı.

Paluzzi’ye göre bu özellik, kullanıcıların mesajlarını Google’ın Magic Compose’un çalışma şekline benzer şekilde farklı stillerde yeniden ifade edecek.

Bu özelliğin ne işe yarayacağını söylemek için henüz çok erken ancak Meta’nın halihazırda platformlarında kullanıma sunduğu yapay zekâ özellikleri göz önüne alındığında bu pek de sürpriz değil.

Markalar X'te, içerik üreticilerinin profillerinde reklam yayınlayabilecek

X paylaştığı bir blog gönderisi ile reklam verenlerin, reklamlarının belirli içerik üreticilerin yanında belirmesini sağlayabileceğini açıkladı. Böylece reklamverenler, reklamlarının tartışmalı ve saldırgan içeriklerin yanında sergilenmediğinden emin olabilecek. 

Blog gönderisinde aktarılan bilglere göre; bu aydan itibaren X'teki reklamverenler, İçerik Üretici Hedefleme aracılığıyla seçkin içerik oluşturucuların yer aldığı bir listeye karşı reklam yayınlayabilecek. Gönderide şu ifadeler yer alıyor: 

"Bu, reklamverenlerin self servis X Reklam Yöneticisi'ni kullanarak hem ana zaman akışında hem de profilde seçtikleri içerik üreticilerin video içeriklerinde pre-roll video reklamları yayınlayabilmeleri için daha fazla kontrole sahip olmaları anlamına geliyor.»

Ayrıca X yakında markaların yalnızca bireysel içerik üreticilerinin profillerinde reklam yayınlayabilmesini sağlayacak. Böylece şirket, söz konusu reklamların tartışmalı gönderilerin yanında görünme olasılığını tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Gönderide paylaşılanlara göre,80 binden fazla içerik üretici X'te paylaşım yapıyor. 

Threads, trend konular özelliğini test ediyor

Threads’in X’te bulunan Trending Topics benzeri bir özelliğe sahip olabileceğini geçen aylarda sizlere aktarmıştık. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’ün Threads paylaşımına göre, Meta, Threads kullanıcılarının platformda ne tür konuşmaların trend olduğunu görmelerine olanak tanıyacak yeni bir özelliği test ediyor.

Threads’in ABD’de kullanıcıların tartıştığı popüler konuların bir listesini test etmeye başladığını paylaşan Zuckerberg, “Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra bu özelliği daha fazla ülke ve dilde kullanıma sunacağız” diye yazdı.

Meta, söz konusu özelliğin başkalarının tartıştığı güncel konuları ortaya çıkaracağını, arama sayfasında ve For You (Sizin İçin) akışında görüneceğini söyledi.

Instagram başkanı Adam Mosseri ise “Belirli trendler insanların şu anda Threads’te nelerle etkileşime geçtiğine dayalı olarak yapay zekâ sistemlerimiz tarafından belirlenecek” dedi.

Threads’in siyaset ve seçimlerle ilgili trendleri de göstereceğini belirtelim. Şirket geçen hafta, kullanıcılar bunu seçmedikçe artık tavsiyelerinde siyasi içerik önermeyeceğini açıklamıştı. Ancak Meta, kısıtlamanın trend özelliği için geçerli olmayacağını doğruladı.

Konuyla ilgili Meta sözcüsü Engadget’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Siyasi içerik bir konu olabilir. Siyasi konuları yalnızca Topluluk Kurallarımızı veya geçerli diğer dürüstlük politikalarımızı ihlal etmeleri durumunda kaldıracağız.”

AB, reşit olmayanların güvenliğini baz alarak TikTok'a soruşturma başlattı

Avrupa Birliği, TikTok'a, reşit olmayanların güvenliği ve diğer konulardaki potansiyel Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ihlalleri nedeniyle soruşturma başlattı. Yaş doğrulama sorunları ve varsayılan gizlilik ayarlarına odaklanacak bu soruşturma ile Avrupa Komisyonu, reklam şeffaflığı ve araştırmacıların veri erişimini de inceliyor. 

Soruşturma, reşit olmayanların mahremiyetine ve güvenliğine odaklanıyor. Komisyon, TikTok'un tasarım ve algoritmalarının, bağımlılık yapıcı davranış ve zararlı içeriğe yol açabilecek "tavşan deliği etkileri" de dahil olmak üzere potansiyel olarak olumsuz yönlerini inceleyeceklerini söylüyor. Avrupa Komisyonu, değerlendirmenin kişinin fiziksel ve zihinsel esenliği ve çocuk haklarına saygı temel hakkının kullanılmasına yönelik potansiyel risklere karşı koymayı amaçladığını belirtiyor.

Avrupa Birliği ayrıca TikTok'un reşit olmayanların uygunsuz içeriğe erişimini engellemesi beklenen yaş doğrulama araçlarını da inceliyor. Bir TikTok sözcüsü gençleri korumak ve 13 yaşın altındakileri platformdan uzak tutmak için öncü özelliklere ve ayarlara sahip olduklarını söyledi. Sözcü, "Gençleri TikTok'ta güvende tutmak için uzmanlarla ve sektörle birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve şimdi bu çalışmayı komisyona ayrıntılı olarak açıklama fırsatına sahip olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye ekledi.

Avrupa Komisyonu, son birkaç ay içinde ikinci kez büyük bir sosyal medya şirketine karşı resmi işlem başlattı. Aralık ayında kurum, X'in yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayılmasıyla mücadelede bazı yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini belirlemek üzere soruşturma başlattığını açıklamıştı. 2023 yılında ise Meta, kullanıcı verilerinin ABD’ye aktarılması nedeniyle Avrupalı ​​gizlilik düzenleyicileri tarafından 1,2 milyar euro para cezasına çarptırılmıştı.

WhatsApp’a yeni metin biçimlendirme seçenekleri geldi

Sosyal medya uzmanı Matt Navara’nın Threads paylaşımına göre; WhatsApp, kullanıcıların daha etkili iletişim kurmasına yardımcı olmak için dört yeni metin biçimlendirme seçeneği ekledi.

Dün itibarıyla kullanıma sunulan madde işaretleri, numaralı listeler, blok alıntılar ve satır içi kod özellikleri ile iletişim daha kolay hale gelecek.

Bu yeni biçimlendirme seçenekleri bir süredir geliştirilme aşamasındaydı ancak artık Kanal desteğinin yanı sıra Android, iOS, Web ve Mac’te kullanılabilir hale geldi.

Kalın, italik, üstü çizili ve tek aralıklı formatlarına katılan yeni biçimlendirme seçeneklerinin nasıl kullanılacağına gelin kısaca bir göz atalım:

  • Madde İşaretli Listeler: Artık mesajlarınızı alışveriş listesi gibi madde işareti ekleyerek yazabilirsiniz. Metninizin başında bir “-” sembolü ve ardından bir boşluk koymanız yeterli. Bu özellik sayesinde mesajlarınız daha düzenli görünecek ve okunması kolaylaşacak.
  • Numaralı Listeler: Bu da madde işaretli listelerin numaralı versiyonu. Bir şeyi belirli bir sıraya göre yazmanız gerektiğinde, yalnızca sayılardan oluşan başka bir listeleme biçimi. Bu biçimi kullanmak için yapmanız gereken; bir veya iki rakamı, ardından bir nokta ve bir boşluk eklemek. Örneğin “1. ”
  • Blok Alıntılar: Kullanıcılar, belirli bir metni vurgulamak ve daha uzun mesajlarda öne çıkmasını sağlamak için blok alıntı metni oluşturabilir. Bu seçeneği kullanmak için vurgulanması istenen metnin önüne “>” sembolü ve bir boşluk koyularak blok alıntı oluşturabilir.
  • Satır İçi Kod: Özellikle kod yazanlar için işe yarar bir seçenek olmasının yanında metnin belirli bir yerinin vurgulanması için de kullanılır. Kullanıcılar, metni “`” işaretleri arasına alarak bu seçeneği etkinleştirebilir.

Facebook ve Threads arası çapraz paylaşımı test ediyor

Instagram ve Threads gönderilerini birbirine bağlayan Meta, şimdi de Facebook ve Threads arası çapraz paylaşımı test ediyor.

Şirket, kullanıcıların Facebook gönderilerini hızlıca ve otomatik olarak Threads’e aktarabilmeleri için çalışıyor. Özellik aktif edilirse Facebook kullanıcıları ve içerik üreticileri düşüncelerini, videolarını ve fotoğraflarını Threads’te çok fazla çaba harcamadan paylaşabilecek.

TechCrunch’ın haberine göre; Facebok ve Threads arası çapraz paylaşım özelliği testi şu an için sadece iOS kullanıcıları için geçerli ve AB’yi içermiyor. Meta’nın bu özelliği uzun vadede uygulayacağı veya görselleri de içerecek şekilde genişleteceğine dair henüz net bir bilgi yok.

Kullanıcılar uzun zamandır Hikâye ve Reels’ları Facebok ve Instagram’da aynı anda paylaşabiliyor, dolayısıyla Threads’in de burada yer alması mantıklı bir adım olabilir.

YouTube Müzik web uygulamasına çok beklenen özellik sonunda geliyor!

Geçtiğimiz hafta YouTube Müzik çevrimdışı indirmeyi web uygulamasının destekleyebileceğine dair söylentiler ve hatta işaretler ortaya çıktı. Özellik şimdi bazı kullanıcılar için kullanıma sunulmaya başlıyor.

YouTube Müzik web uygulamasının Albüm/tekil sayfasında, üst kısımda “Kütüphaneye kaydet” şeklinde bşr indirme düğmesi göreceksiniz. İlerleme notunu belirtmek için alt sol köşede bir “İndiriliyor…” göstergesi görünecek.

Daha sonra Kitaplık sayfasında yeni bir İndirmeler sekmesi olacak. Bu sekme Filtreler, Oynatma Listeleri, Podcast’ler, Şarkılar ve Albümler gibi kategorilere sahip olacak. Google, oynatma çubuğunun altında yer alan bir yazıyla “İnternet bağlantısı olmadığında belirtecek.

YouTube Müzik çevrimdışı indirme yöntemiyle indirdiğiniz içerikler, cihazınızın en az her 30 günde bir aktif internet bağlantısına sahip olması koşuluyla kullanılabilir kalacak.

Bu, uzun zamandır beklenen bir özellikti. YouTube Müzik’in masaüstü uygulaması sunmamasının güzel bir çözümü oldu. Şu an bu özellik her cihazda yayınlanmış değil, yavaş yavaş dağıtılıyor gibi görünüyor.