TR | EN

Şubat 2025 Trend Raporu

Elon Musk'ın Yapay Zeka Şirketi xAI'ın Yeni Yapay Zeka Modeli: Grok 3

Yapay zeka alanında DeepSeek ile küreselleşen rekabet, ABD'nin kendi içinde de yeni modellerle yeni bir boyuta çıkıyor.

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, OpenAI ile rekabeti hızlandıracak bir hamleyle sohbet robotu Grok-3 modelinin güncellenmiş versiyonunu tanıttı.

xAI tarafından yapılan açıklamada, Grok-3'ün matematik, bilim ve kodlama kriterlerinde OpenAI'nin GPT-4o, Alphabet Inc.'in Google Gemini, DeepSeek'in V3 modeli ve Anthropic'in Claude'unu geride bıraktığı belirtildi.

Musk, üç xAI mühendisiyle birlikte yaptığı sunumda, Grok-3'ün önceki versiyonundan “10 katından fazla” hesaplama gücüne sahip olduğunu ve Ocak ayı başında ön eğitimini tamamladığını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Musk’ın yeni versiyonlarla ilgili performans iddiaları bağımsız olarak teyit edilmedi.

Musk, xAI'yi 2023 yılında, kâr amacı güden bir işletme olarak yeniden yapılanma planları nedeniyle kamuoyu önünde eleştirdiği OpenAI şirketine alternatif olarak kurmuştu. Dünyanın en zengin insanı olan Musk, kuruluş ilkelerinden saptığı iddiasıyla OpenAI aleyhine iki dava açmıştı.

Musk'ın bir yatırımcılar konsorsiyumuyla birlikte OpenAI için yaptığı 97,4 milyar dolarlık teklif, OpenAI tarafından reddedilmişti.


OpenAI CEO'su Sam Altman, teklifi kendilerini yavaşlatmaya yönelik bir taktik olarak nitelendirmişti. OpenAI'nin kuruluşunda yer alan Musk, 2018'de şirketin yönetim kurulundan ayrıldığından beri şirkete yönelik eleştirileriyle kamuoyunda öne çıkıyor.

YouTube Resmen Yeni Televizyon Oldu: İşte YouTube CEO'sunun Çok Şaşıracağınız Açıklamaları

YouTube CEO'su Neal Mohan, platformun en çok hangi cihazda kullanıldığını açıkladı. Yapılan açıklama, oldukça şaşırtıcıydı.

Dünyanın en popüler çevrim içi video ve podcast platformu YouTube’un CEO'su Neal Mohan, çok ilginç bir açıklama yaptı. Neal Mohan'ın açıklaması, YouTube ile ilgili tüm bildiklerinizi unutturacak türden.

"YouTube'u en çok nerede kullanıyorsunuz?" diye sorsak, pek çoğunuz akıllı telefon cevabını verir. Aslında bu mantıklıdır. Elimizin altındaki bir cihazda YouTube izlemek kolaydır. Ancak YouTube CEO'su tarafından yapılan açıklama, durumun çok da böyle olmadığını gözler önüne seriyor.

YouTube en çok televizyonlarda kullanılıyor!


Neal Mohan tarafından yapılan açıklamaya göre YouTube, sanılanın aksine en çok akıllı telefonlarda kullanılmıyor. CEO, YouTube'un en çok televizyonlarda kullanıldığını söyledi. Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar, YouTube'un TV sürümünde günlük 1 milyar saat geçiriyorlar. 

YouTube CEO'suna göre platformun en çok televizyonlardan izlenmesinin bazı nedenleri var. Bunların başında gelen şey de YouTube TV uygulaması için yapılan güncellemeler. YouTube CEO'su, yapılan çalışmalar ile YouTube TV uygulamasının "tam teşekküllü yayın hizmeti" gibi görünmesini sağladıklarını belirtiyor.

Ulaştırma Bakanı Açıkladı: 16 Yaşın Altındakilere Sosyal Medya Yasaklanabilir!

Ulaştırma Bakanı yaptığı açıklama ile 2025 yılı içerisinde sosyal medyaya yönelik yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya erişimini sınırlandırmaya yönelik bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada bu düzenlemenin 2025 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını belirtti. Bakan Uraloğlu ayrıca dünyadaki benzer uygulamalara dikkat çekerek, belli yaş sınırlamalarının gerekliliğine vurgu yaptı.

"16 yaşının altındaki gençlerimiz, çocuklarımız sosyal medyaya girmesinler istiyoruz. Niye? Gerçekten oradan çok fazla faydalanacakları şeyler yoktur. Hele hele Türkiye’de yakın geçmişimizde yaşanan bazı olaylar da bunun niye olması gerektiği noktasında bize bazı işaretler veriyor. İnşallah 2025 yılı içerisinde belli düzenlemeleri yapmayla ilgili bir çalışmamız var.’’

Bakan Uraloğlu, yasaklanan Discord ve Roblox'un sosyal medya kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtirken, çocukların korunması adına bazı önlemler alınacağını söyledi.

ChatGPT'nin, İnternetin Altını Üstüne Getirip Akademik Düzeyde Araştırmalar Yapan Yeni Özelliği Duyuruldu

OpenAI, ChatGPT için "Deep research" adını verdiği yeni özelliğini duyurdu. Kapsamlı araştırmalar yapabilen bu özellik, şimdilik sadece ChatGPT Pro aboneleri tarafından kullanılabilecek.


Yapay zekâ sektörünün öncü isimlerinden OpenAI, bugün ChatGPT Pro aboneleri için yeni bir özellik duyurdu. Derin araştırma anlamına gelen "Deep research" isimli özellik, sizin yerinize çok geniş kapsamlı internet araştırmaları yapabiliyor. 

OpenAI'ın yaptığı açıklamalara göre Deep research özelliği, henüz mükemmel seviyede değil. Yetkililer, yapay zekânın bazı durumlarda halüsinasyon görebileceğini, resmî bilgiler ile söylentiler arasındaki farkı ayırt edemeyebileceğini ve hatta bazı bilgileri uydurabileceğini söylüyorlar. Bu özelliği kullanmayı planlıyorsanız dikkatli olmanızda fayda var.


ChatGPT'nin Deep research özelliği böyle görünüyor

ChatGPT'nin yeni özelliği, alıştığımız arayüzden biraz daha farklı çalışıyor. Bu bağlamda; özelliği deneyimleyen kullanıcılar, ekranın sağ tarafında kaynakları görecekler. Sol kısımda ise konuyla ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına yer verilecek. OpenAI'ın açıklamasına göre derin araştırma süreci 5 ila 30 dakika arasında sürebilecek.

ChatGPT Pro aboneleri, şu an için ayda en fazla 100 Deep research araştırması yapabilecekler. Ancak bu durum gelecekte değişecek. Daha hızlı ve daha uygun maliyetli versiyonu hazır olduğu zaman aylık 100 adetlik sınır artırılacak. Tabii bunun ne zaman gerçekleştirileceği şimdilik belirsiz.

Whatsapp Kullanıcıları, Sosyal Medya Hesaplarını Profillerine Bağlayabilecek

WhatsApp, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını uygulamadaki profillerine bağlamalarına izin verecek yeni bir özelliği geliştiriyor.

WhatsApp durum güncellemelerinin, Instagram ve Facebook üzerinde paylaşılabileceğini geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık. Meta şimdi de WhatsApp'ta kullanıcıların sosyal medya hesaplarını mesajlaşma uygulamasındaki profillerine bağlamalarına izin verecek yeni bir özelliği geliştiriyor. Benzer bir özellik işletme hesapları için zaten mevcut olsa da geliştirilmekte olan bu özellik, kullanıcı hesaplarını hedefliyor.

Paylaşılan bilgilere göre, WhatsApp Messenger Standart hesaplarına Profil Bağlantıları (Profile Links) özelliği üzerinden çeşitli sosyal medya platformlarından bağlantılar eklemek mümkün olacak. Bu özellik, profil ayarları bölümünde yer alacak ve gizlilik ayarlarına göre düzenlenebilecek. Eğer kişisel hattınız ile işlerinizi yürütüyor veya sosyal medya profillerinizi WhatsApp üzerinde sergilemek istemiyorsanız, herhangi bir bağlantı eklememe seçeneğine de sahip olacaksınız. Bu yeni özellik kapsamında öncelikle Instagram desteği sunulacak, ilerleyen dönemlerde diğer platformların da desteklenmesi planlanıyor.

Özelliğin WhatsApp Business'tan farkı ne?

Benzer bir özellik WhatsApp Business hesaplarında kullanılabiliyor. Ancak burada önemli bir fark olduğunu belirtelim: WhatsApp Business kullanıcılarının hesaplarını Instagram’a bağlayabilmesi için doğrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor. Buna karşın, WhatsApp Messenger Standart hesaplarında böyle bir doğrulama gerekmiyor; bağlantılar doğrudan eklenebiliyor. Yakında WhatsApp’ın resmi duyurularıyla daha fazla detay paylaşılması bekleniyor.

meta

Instagram, Mesajlaşma Deneyimini Bir Üst Boyuta Çıkaracak Yeni Özelliklerini Duyurdu!

Instagram, DM’lere mesaj çeviri, müzik paylaşımı ve planlı mesaj gönderme gibi yeni özellikler ekledi. Güncelleme tüm kullanıcılara sunuldu.

Instagram, doğrudan mesaj (DM) özelliğine yeni güncellemeler ekledi. Kullanıcılar artık mesajları önceden yazıp belirli bir tarihe planlayarak gönderebilecek ve sohbetlerde önemli mesajları en üste sabitleyebilecek. Ayrıca grup sohbetlerine QR kod ile davet gönderme seçeneği de kullanıma sunuldu.

Instagram DM’lere gelen güncelleme ile birlikte artık desteklenen 99 dil arasından herhangi birinde mesaj çevirisi yapılabilecek ve çeviriler doğrudan sohbet içinde görüntülenebilecek. Tarih planlaması ve sabitleme özelliklerinin yanı sıra uygulama içi müzik paylaşımı da DM’lere eklenen yeniliklerden biri oldu. Kullanıcılar artık bağlantı paylaşmaya gerek kalmadan şarkıları doğrudan mesajlaşma ekranından gönderebilecek. Müzik arama özelliği ise çıkartmaların ve GIF’lerin bulunduğu bölümde yer alacak.

Güncelleme ile birlikte müzik paylaşımı, Instagram’ın yayın kanallarında da kullanılabilecek. Ancak diğer yeni özelliklerin bu kanallarda desteklenip desteklenmeyeceği henüz netleşmiş değil. Instagram’ın DM’lere eklediği tüm bu yenilikler kullanıcıların erişimine açıldı.

Instagram, İçerik Üreticilerinin Yorumlar Üzerinden Gelir Elde Etmesini Sağlıyor

Instagram, içerik üreticilerinin marka anlaşmalarıyla daha fazla para kazanmasını sağlayan Ortaklık Reklamlarına Müşteri Görüşleri (testimonials) adlı yeni özelliği de dahil etti. Müşteri görüşleri, içerik üreticilerinin markanın sosyal medya gönderilerinde ve reklamlarında yorum olarak paylaşılan yazılı metinler yoluyla ödeme almalarını sağlıyor.

Özellik, hem Akış gönderilerini hem de Reels içeriklerini kapsayabiliyor. İçerik üreticileri, marka kampanyası veya belirli bir ürünle ilgili en fazla 125 karakterden oluşan kısa bir metin yazdıktan sonra bunu markaya gönderiyor. Böylece marka, mesajın doğru reklamda görünmesini sağlıyor. Müşteri görüşleri, daha sonra Instagram gönderisindeki yorumlar bölümünün en üstüne sabitlenebiliyor. Bu sayede yorumların yanı sıra içerik üreticisinin de görünürlüğü artıyor.

Bu yeni reklam formatının, sosyal medyada mevcut olan bir uygulamadan para kazanmaya yönelik bir hamle olduğunu söyleyebiliriz. Aslında markalar, konu kullanıcı yorumları olduğunda ya ücretli yorumculardan yararlanıyor ya da olumlu yorum bırakan müşterileri başka şekillerde teşvik ediyor. Bu anlamda son tüketici tarafında doğru yorumları ayırt edebilmek zorlaşıyor.

İçerik üreticilerinin ürünler hakkında yorum bırakabilmesi ise tüketicilerin güvenini kazanmış isimlerin markayı öne çıkarması anlamına geliyor. Özellik, marka ile içerik üreticisi arasındaki ilişkiyi şeffaf bir şekilde ortaya koyarken, markanın o kişinin takipçileri arasındaki itibarını artırması mümkün oluyor.

İçerik üreticileri, müşteri görüşleri dahil olmak üzere tüm Ortaklık Reklamları'nı uygulamadaki İçerik Üretici Ayarları altında takip edebilecek. Böylece içeriklerinin nasıl kullanıldığını görebilecek olan içerik üreticileri, gerektiğinde içeriklerini geri çekme imkanına da sahip olacak. Anlaşmalar marka ve içerik üreticisi arasında gerçekleşirken, Meta ödeme sürecine dahil olmayacak.

Instagram'ın blog'unda paylaşılan bilgilere göre, insanların yüzde 40'ı alışveriş yaparken içerik üreticisi tavsiyelerinden faydalanıyor. Meta, sunulan bu yeni özelliklerle içerik üreticilerine yeni gelir kaynakları yaratırken, ilerleyen dönemde yeni yollarla da karşımıza çıkmayı planlıyor olabilir.

Instagram, Reels İçin Ayrı Bir Uygulama Çıkarabilir

Project Ray kod adlı proje kapsamında şirket, ABD'deki yeni ve mevcut kullanıcılara daha fazla üç dakikalık video sunmayı amaçlıyor.

Meta, kısa formattaki videolar için bağımsız bir uygulama yayına alabilir. The Information’ın paylaştığı bilgilere göre; Project Ray kod adlı proje kapsamında şirket, ABD'deki yeni ve mevcut kullanıcılara daha fazla üç dakikalık video sunmayı amaçlıyor.

Bu arada bu proje hakkındaki bilgilerin Adam Mosseri'nin proje hakkında çalışanlarla konuştuğunu duyan isimsiz bir kaynak tarafından paylaşıldığını belirtelim. Meta ise bu açıklamalara karşılık olarak şu an için sessizliğini koruyor. Hatırlarsanız Meta, geçen ay CapCut rakibi video düzenleme uygulaması Edits ile gündeme gelmişti. ABD’de TikTok ve CapCut yasağı kısa süreli de olsa yeniden kendini göstermeye başlamışken, Meta da bu durumdan faydalanmayı amaçlamıştı.

Instagram, içerik formatları açısından geniş bir yelpaze sunuyor. Fotoğraflar, Reels içerikleri ve Hikaye formatında içeriklerle karşımıza çıkan Instagram, zaman zaman bu çeşitlilik nedeniyle platformdaki içerik üreticileri tarafından da eleştiriliyor. Instagram'ı ilk zamanlarından beri kullanan içerik üreticileri, platformun fotoğrafları öne çıkarmamasından dolayı mutsuzluğunu dile getiriyor. Meta'nın Reels'ı bağımsız bir uygulama haline getirmesi ise bu konuda bir çözüm sunabilir. 

Ocak ayında attığı adımlarla TikTok içerik üreticilerini platformuna çekmeye çalışan Instagram, içerik üreticilerinin yorumlar üzerinden gelir elde etmesini sağlayan yeni özelliklerle de topluluğunu desteklemeye çalışıyor. Bu anlamda Meta'nın yeni projesi, Instagram'daki içerik üreticilerini de etkisi altına alacaktır. Yine de şirketin geçmişte videolar için ayrı bir uygulama olan IG TV ile beklediği başarıyı yakalayamadığını düşünürsek, Meta'nın bu yeni proje ile riskli bir hamleye imza atacağını söyleyebiliriz.